Under september månad genomförs två stor militära övningar i landet, bland annat Northern coasts med militär aktivitet längs den skånskan östkusten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Bildbyrån
Under september månad genomförs två stor militära övningar i landet, bland annat Northern coasts med militär aktivitet längs den skånskan östkusten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Bildbyrån
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Militärens mål: På jakt efter bomber i Skåne

Stor internationell övning över hav och land startar idagSKÅNE. Bli inte orolig om du ser allt fler kamouflageklädda människor och militärfordon under ett par dagar. Det handlar bara om Försvaret som med start idag genomför en av två stora militära övningar.

Under september kommer två stora övningar genomföras i Sverige där svensk och internationell militär deltar. Dels handlar det om Northern coasts (NOCO) som mestadels äger rum till sjöss, men även på land i bland annat Skåne och Aurora 17 där förband från i stort sett hela landet berörs med övningar i luften, på marken och till sjöss.

I Skåne kommer det mest synas genom transporter av utrustning och förband.

– I samband med övningarna kan det bli störningar i trafiken på grund av transporter och några få områden i östra Skåne spärras av. Men det kommer inte påverka allmänheten i särskilt stor utsträckning, säger Jimmie Adamsson, informatör för Northern coasts.

Det kan även förekomma buller från lågt flygande flygplan och längs den skånska östkusten vid Kivik, Baskemölla och Ravlunda kommer olika former av röjningsövningar ske. Man kan räkna med att det kommer att smälla en del på land.

– Mest kommer övningen att ske ute till havs, men en del bomb- och minröjningar genomförs på land och det är inget att oroa sig över, säger Jimmie Adamsson.

Northern coasts genomförs från Kivik i söder upp längs kusten till Oskarshamn med basen i Karlskrona, mellan den 8 till 21 september. Sjöstridsflottiljen, marinbasen, ubåtsflottiljen, sjöstridsskolan och till viss del militärregion Syd deltar från svensk sida. Även militära förband från Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Norge, Danmark, Belgien, Nederländerna, Kanada, Tyskland och NATO deltar. 50-talet fartyg, lika många fordon och totalt 5 000 soldater och sjöman från femton nationer ska träna ute till havs, längs kusten och på tillfälligt upprättade skyddsobjekt i bland annat Kivik, Ravlunda och Rinkaby. Stridsledning och stridsförmågan övas genom ett "fiktivt internationellt högkonfliktscenario".

För andra gången sedan övningen startade 2007 genomförs den med Sverige som värdland. Ur ett marint perspektiv blir den också en större övning än Aurora, vars övningsdagar överlappar med Northern coasts.

– Det stämmer, men vi kommer inte samverka något. Vi övar i södra Östersjön medan Aurora genomförs norröver och i mellersta Sverige.

Vad är målet med övningen?

– Dels att stärka vårt eget försvar, men även att samverka med andra nationer. Vi bygger vår säkerhet ihop med andra länder och övar tillsammans för att vara beredda på och kunna lösa eventuella konflikter som kan uppstå, säger Jimmie Adamsson.

Med start den 11 september inleds även Aurora 17 där 19 000 anställda i Försvarsmakten, ett 40-tal svenska myndigheter och förband från Finland, Danmark, Estland, Frankrike, Litauen, Norge och USA deltar. Själv övningen har sitt fokus i Stockholm, Gotland, Göteborg och östkusten från Trosa ner till söder om Oskarshamn. Den är också den största militära övningen i modern svensk historia.

Polisen är en av myndigheterna som involveras i övningen, där uppgiften blir att upprätthålla ordning och säkerhet i två moment.

– Operation Östen ingår i övningen som motspel till Försvarsmakten, Operation Signe syftar till att hantera konsekvenser som kan uppstå i samband med att övningen genomförs, till exempel i samband med trafikregleringar eller demonstrationer, säger Jonas Hysing, biträdande nationell kommenderingschef under övningen, i ett pressmeddelande.

Militärövningen blir den största i modern svensk tid (40 procent av Försvarsmaktens totala styrka involveras, jämfört med tre procent från övningen Orkan år 1993), och genomförs samtidigt som ryska övningen Zapad 17. Kostnaden för Aurora uppges vara runt 600 miljoner kronor och pågår fram till 29 september.


Northern coasts övas till största delen ute till havs. Bilden på korvetten K33 är tagen i ett annan sammanhang.  Foto: mostphotos.com
Northern coasts övas till största delen ute till havs. Bilden på korvetten K33 är tagen i ett annan sammanhang. Foto: mostphotos.com

Publicerad: 08. september 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Ystad

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa