Många nyfikna bybor samlades kring uterinken i Brösarp när årets vinterklassiker avgordes. Foto: Daniel Ekberg
Många nyfikna bybor samlades kring uterinken i Brösarp när årets vinterklassiker avgordes. Foto: Daniel Ekberg
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Klassikern kan bli ”Slaget om Österlen”

Hockeyentusiaster hoppas på helgcup där byarna drabbar samman

Kostas Foussianis

ISHOCKEY. En helgcup där olika byar på Österlen drabbar samman – på isen? Vi förstår om du tycker att detta låter som ett skämt. Men det är det inte. Österlen är känt för mycket; konstrundor, milsvida sandstränder, vackra vyer och prisbelönt gastronomi. Men ishockey? Knappast.

Inte sedan Ystadsklubben Pandora splittrades och lade ner ishockeysektionen i slutet av 1970-talet har det bedrivits organiserad hockeyverksamhet i Sveriges sydöstra hörn, där det för övrigt inte finns en enda ishall.

Nu verkar det dock som om sporten är på väg att väckas till liv. Traditionen med hockeyderby mellan grannbyarna Brösarp och Maglehem – som brakade samman många gånger under 1960- och 70-talen – återupptogs förra året med dubbelmöte lagen emellan.

Skola med landslaget

I år omfattade "hockeyveckan" även en dag med landslagets hockeyskola i samband med vilken ingen mindre än det före detta NHL-proffset och landslagsspelaren Peter Sundström besökte Brösarp.

– Det var stort att Peter kom hit. När jag var liten grabb och spelade på uterinken här i Brösarp så slogs vi om vem som skulle vara Peter Sundström på isen, skrattar Fabian Rimfors som är en av de starkast drivande krafterna bakom hockeysatsningen, om vi får kalla den så, på Österlen.

Stort intresse

Även Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts gästade byns ishockeyrink för att slå ett slag slag för hockey och konstfruset i sydöstra Skåne.

Intresset för hockeyskolan var jättestort och nu har också en hockeysektion inom Brösarp IF bildats. Ambitionen är att på allvar placera Österlen på hockeykartan och helt klart finns det finns en spirande entusiasm och många hockeyintresserade barn i byarna.

– Drömmen är förstås att regionen ska få en egen ishall någon gång i framtiden, säger Fabian som en verbal passning till kommunerna i sydöstra Skåne.

Fabian avslöjar också att det finns planer på att utveckla derbymatcherna med ett större evenemang där olika byar möts i en cup under ett veckoslut.

– En slags "Slaget om Österlen" – det kan bli riktigt häftigt...


Publicerad: 13. mars 2013 12:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Ystad

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa