Insänt: Fint initiativ att ansluta kommunen till jämställdhetsstrategi

INSÄNT. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. Det låter så självklart men ändå är det inte så idag varken i Sjöbo eller resten av Sverige. Trots att ekonomisk jämställdhet är ett av målen som beslutades av alla riksdagspartier redan 2006.

Kommunens senaste lönekartläggning visar att kvinnor tjänar i genomsnitt 95% av männens inkomster en siffra som dessutom ökat sen tidigare år.

I det kommunala bolaget Sjöbohem är lönegapet än större och cirka hälften av kvinnorna jobbar dessutom deltid. Att fler män i lågavlönade ”kvinnoyrken” skulle krympa löneskillnaderna och öka jämställdheten är ett vanligt feltänk och visar på att kunskapen om jämställdhet bland kommunens ansvariga inte är så stor. Därför är det positivt att kommunstyrelsen är eniga om att ansluta sig till nätverket ”Ett jämställt Skåne” och ta del av länets jämställdhetsstrategi.

Det är en bra utgångspunkt för det stora förändringsarbetet som nu behövs. Ett förändringsarbete som kräver kunskap och politiskt kloka beslut.

Vi i Feministiskt initiativ har stor kunskap och den politiska viljan som krävs för att få Sjöbo jämställt. Sjöbo kommun som kommunens största arbetsgivare bör vara en förebild och då är det häpnadsväckande att jämställdhetsarbetet inte kommit längre.

Nu måste arbetet accelerera och vi i F! ta plats för att trycka plattan i mattan. Vi vet att man bara kan nå ekonomisk jämställdhet genom att höja lönerna i kvinnokodade yrken, och genom att erbjuda heltid istället för deltid. Vi ser med oro på den ökade andelen fattigpensionärer inte minst bland kvinnor, och vi kämpar för en förändring inom pensionssystemet där man bland annat höjer garantipensionen för att gynna denna grupp. På Mors dag 27 maj uppmärksammar vi pensionsuppropet som pågått under våren. Vi bjuder på tårta och rosa politik under vårt parasoll framför kommunhuset från klockan 14.

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv är vårt övergripande jämställdhetsmål i Sverige. Feministiskt Initiativ driver en politik där jämställdhet inte är ett separat mål utan står som grund för politiken inom alla områden. Vi vill se ett samhälle där alla ska kunna färdas väl genom livet för att nå sin fulla potential. Sjöbo är redo för ett rosa parti i fullmäktige. Kan vi få Sjöbo jämställt? Klart vi kan!

Anna Broström, Matts Anvin, Ida Persson, Josefin Barup, Josefin Granqvist och Oliver Wallertoft

Feministiskt initiativ i Sjöbo

Publicerad 23 May 2018 14:50

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag