GPS-klockor, vätskebälten och barfotaskor – trenden inom löpningen är att utrustningen blir allt viktigare både vad gäller kvalitet och utseende. Foto: Colourbox
GPS-klockor, vätskebälten och barfotaskor – trenden inom löpningen är att utrustningen blir allt viktigare både vad gäller kvalitet och utseende. Foto: Colourbox
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Köpexplosion inom löpningen

Allt dyrare att ge sig ut i joggingspåret om du vill vara rätt utrustad

Konstantin Foussianis

VINJETT: Sporten och materialet

LÖPNING. GPS-klockor, fotsensorer, kompressionsstrumpor och vätskebälten.

Trenden är spikrak – utrustningen får allt större betydelse inom löpningen och konsumtionen av tillbehör och konfektionsutrusning ökar kraftigt.

Vem sa att man bara behöver ett par vanliga joggingskor för att löpträna?

När undertecknad var liten grabb – och detta är bara ett krasst konstaterande och inte alls tänkt att låta som att ”allt var bättre förr” – var löpning den enklaste och kanske minst ekonomiskt betungande motionsformen alla kategorier.

Den tiden finns inte längre.

I dag har vi pulsband, gps-klockor, vätskebälten, skor som dämpar och skor som stöttar, pulsband, kolhydratgeléer, kompressionsstrumpor för 450 spänn (jo, de finns och vi snackar inte ens tiopack… utan styckpris!), löparglasögon och kläder som helst ska transportera bort svett, hålla dig varm, vara utformade i tre olika lager och givetvis … se bra ut. Utbudet av löparutrustning är ett gytter och sportbutikerna är förstås inte dummare än att de försöker slå mynt av detta.

– Försäljningen av löparutrustning har ökat väldigt mycket de senaste åren. Jogging är på ”modet” igen och vi ser en ökad efterfrågan på till exempel funktionskläder, Nike+, och GPS-klockor, säger Anders Månsson som säljer sportutrustning i Ystad.

Men med det ökade utbudet ställs konsumenten för fler och svårare val när det gäller utrustningen. Ska jag till exempel välja GPS-klocka eller fotsensor? Och passar mina skor bäst för lättviktsskor eller barfotaskor? Vilken dämpningstyp ska dem ha? Inte minst skovalet präglas som synes av en rad ställningstaganden som styrs av flera olika faktorer såsom storleken på plånboken, träningsfrekvensen och vilken löpstil du har. I det sistnämnda sammanhanget förväntas du vara bekant med begrepp som supination och pronation …

Ja, ni ser själva. Att bara ge sig ut på en löparrunda utan särskild mening eller mål i ett par vanliga joggingpjux inhandlade från Lidl för 149:90 … nej det existerar inte. I alla fall inte om man vill vara trendig och, framför allt, om man vill få ut maximalt av sin löpning.

– Jag prioriterar skorna och köper ett par av hög kvalitet varje år. Numera lägger jag också en del pengar på kläder och andra tillbehör, säger Ystadsbon Kerstin Andersson som springer sju dagar i veckan innan hon går till jobbet som förskolelärare på Backaskolan.

Kerstin har upptäckt fördelarna med att investera i sin hobby.

– Jag känner mig som en bättre löpare med bra utrustning, löpningen blir till exempel smidigare när tröjan inte fladdrar.

Den senaste flugan heter barfotalöpning som vid en första tanke kan verka helt fritt från köpbehovsstimulans.

Men icke.

För självklart finns det också särskilda ”barfotaskor” som är anpassade för denna form av löpning …


Publicerad: 07. december 2011 03:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Ystad

Startsidan just nu