Danska politiker föreslår att utländska bilister ska betala en vägavgift nästa år. Det kan komma att kosta flera hundralappar extra för den som bara gör en endagsutflykt över bron eller färjan med bil.

Danska politiker föreslår att utländska bilister ska betala en vägavgift nästa år. Det kan komma att kosta flera hundralappar extra för den som bara gör en endagsutflykt över bron eller färjan med bil. Foto: Peter Brinch

Ny dansk avgift kan drabba svenska besökare: "Det vore orimligt"

Bilister kan tvingas betala 250 kronor för en endagsutflykt på andra sidan sundet

DANMARK/SVERIGE.

Nästa år inför Danmark vägavgifter för alla utländska bilar. Det kan bli en tuff ekonomisk smäll för de som gör endagsutflykter över Öresundsbron. Nu vädjar Öresundsbrokonsortiet till danska politiker.

Av
Andreas Holm

– Vi känner en oro för de nya avgifterna. Risken är att biltrafiken över Öresundsbron minskar kraftigt om den som gör ett kort besök i Danmark måste köpa ett vägpass för tio dagar, säger Caroline Ullman-Hammer, vd för brokonsortiet, till Sydsvenskan.

Förslaget innebär att bilister får köpa biljett i form av ett märke som klistras fram på bilens ruta. En tiodagarsbiljett planeras kosta mellan 25 till 250 kronor, en tvåmånadersavgift mellan 70 till 500 kronor och en årsavgift landar på 3 000 svenska kronor. Även danskarna ska betala, men då räknas avgiften in i deras nuvarande vägtrafikskatt.

Liknande vägavgifter som planeras i Danmark finns idag i bland annat Schweiz och Österrike. Även Tyskland har planer att införa ett liknande system.

I en skrivelse till en danske transportministern Ole Birk Olesen ber Öresundskonsortiet enligt Sydsvenskan att de som besöker Danmark över några dagar ska skonas från avgiften.

– De flesta av våra kunder åker antingen till Danmark över dagen eller för att bli borta över en natt. Det vore orimligt om de ska betala 250 kronor i extra avgift för att köra på danska vägar under bara en eller två dagar, säger Caroline Ullman-Hammer.

Publicerad 19 May 2019 06:00