Alla har rätt att våga vara sig själv.

Alla har rätt att våga vara sig själv. Foto. Adobe Stock

DEBATT: Sätt Normbevararnas intresseförening i konkurs

I veckan var jag på föreläsning historien om Normbevararnas intresseförening fick flera att skratta av igenkänning.

Normer är enbart föreställningar, idéer och oskrivna regler som formar oss människor. Vissa normer är ”positiva” och handlar om hur vi ska bete oss tillsammans med andra människor, dessa positiva normer kan också passera under kategorin ”vett och etikett”. Det är rätt så enkelt, Du behandlar dina medmänniskor så som du själv vill bli behandlad. (PUNKT)

Normer finns överallt omkring oss, de utgör gränserna för hur vi ska vara och bete oss. Merparten utav de normerna begränsar oss och speglar ojämlika förhållanden i samhället. Normerna påverkas oss omedvetet och vi anpassar oss utan att ens reflektera över det. Har någon provat att konsekvent hälsa med vänsterhand istället för höger? Att hälsa med ”rätt” hand är ett praktexempel på en norm som ingen tänker på – men den lever i oss alla. Så länge du inte bryter emot normen så ”flyter du med”, dvs du drar ingen uppmärksamhet till dig.

De människor som mår sämst idag är människor som inte passar in i normen

Rädslan för att sticka ut göder normbevararnas intresseförening. Normerna får människor att göra avkall på sig själva, på sina drömmar, sin identitet, sin sexualitet och begränsar många människor socialt.

I Sverige ökar den psykiska ohälsan lavinartat, studier och rapporter visar en röd tråd. De människor som mår sämst idag är människor som inte passar in i normen. För att främja den psykiska hälsan behöver vi bryta gamla mönster och gräva upp de djupt rotade normerna.

Inom oss alla, sedan flera sekel tillbaka, där lever dem – normbevararnas intresseförening, vi alla behöver ta krafttag för att deras verksamhet skall upphöra.

I fikarum runt om i Sverige diskuteras tinder dejter, vad man ska göra i helgen, vem som tar mest ansvar hemma och dagens nyheter helt obehindrat, men om Lina skulle berätta om sin nya flickvän? Eller om Mikael väljer att matcha kläderna med rosa örhänge då höjer många på ögonbrynen. De döms och bedöms utav normbevararnas intresseförening. De bryter emot heteronormen och maskulinitetsnormen.

Normerna för hur en tjej respektive en kille ska vara är enormt tydliga och enligt mig de med djupast rötter, de är högt upp på normbevararnas intresseförenings prioriteringslista.

För att kunna diskutera normer behövs en gemensam förståelse för vad normer är och hur de fungerar.

Tittar vi historiskt så ser vi att normerna förändras, idag är det tex. inget ögonbrynshöjande att som tjej i Sverige klä sig i långbyxor, något som en gång var tabu. Och tänk när kvinnor började jobba och män började vara föräldralediga, något som uppfattades oerhört normbrytande.

Genom att se historien kan vi konstatera att normerna funnits överallt, genom alla tider. Dessvärre kan vi också se att normerna spelat störst roll när det kommer till vem som utsatts för diskriminerade behandling.

För att kunna diskutera normer behövs en gemensam förståelse för vad normer är och hur de fungerar. Vi bär alla ett ansvar för våra medmänniskor, öppna ögonen, våga vara något mer än ryggradslös, våga stå upp och bekämpa normbevararnas intresseförening.

Våga vara du!

Petra Douhane

Publicerad 13 May 2019 11:28