Sofia Öreberg, samhällsbyggnadschef, menar att lösningen är stängsel och att skjuta av vildsvinen. Hon anser att kommunen behöver hjälp av andra aktörer för att hantera problemet.

Sofia Öreberg, samhällsbyggnadschef, menar att lösningen är stängsel och att skjuta av vildsvinen. Hon anser att kommunen behöver hjälp av andra aktörer för att hantera problemet. Foto: Mostphotos.com/Ystad kommun

Vildsvin oroar invånare – tar sig in i samhället

"Inte helt självklart vad man kan göra mer än att skjuta av djuren"

KÖPINGEBRO.

Vildsvin har sedan två månader tillbaka blivit ett bekymmer i samhället. Djuren tar sig in i trädgårdar och bökar upp jorden kring nätterna. Ystad kommun för samtal med markägare, sänder ut kommunjägare och har satt upp elstängsel.
– Problemen med vildsvin ökar, säger Sofia Öreberg, samhällsbyggnadschef.

Av
André Kvist

I november i fjol tog sig vildsvinen fram till äldreboendet vid Vigavägen i Köpingebro. Sedan dess har kommentarerna på invånarnas lokala sida på Facebook blivit allt fler, något Ystads Allehanda först rapporterade.

Invånare i samhället uppger att vildsvinen synts i hela byn och det är oron för att de ska skada människor eller djur som upprör. Att trädgårdar blir förstörda är sekundärt, det är risken att någon skadas som man bekymrar sig över.

Kommunen har sedan de första rapporterna agerat. Man har satt upp ett elstängsel vid Vigavägen och haft två kommunjägare på plats flera gånger, dessa har dock varken sett eller skjutit något vildsvin.

– Vi har också kontakt med andra jägare i området. Vi äger en del mark men det är främst Försvarsmakten och privata markägare i området. Vi för samtal med de privata ägarna om problemen med vildsvin, säger Sofia Öreberg, samhällsbyggnadschef Ystad kommun.

Mer än att stängsla av på kommunens mark och skjuta av djuren kan inte kommunen göra. Man behöver hjälp från andra.

– Problemen med vildsvin ökar, det märker vi. Sen om det hänger ihop med varma vintrar eller vad vet jag inte men det är ett bekymmer i sydöstra Skåne. Och det är inte helt självklart vad man kan göra mer än att skjuta av djuren, det är inte något kommunen kan göra ensamma utan det behövs folk i området som sysslar med jakt, säger Sofia Öreberg.

I dagsläget har man mycket kontakt med markägarna. Däremot har man inte tagit diskussionen med Försvarsmakten vad Öreberg känner till. Hon berättar att det är möjligt att de behöver samarbeta med både försvaret och länsstyrelsen i detta.

– Jag kan till fullo sympatisera med invånarnas oro men vi kan omöjligen sätta upp elstängsel på någon annans mark eller stängsla in ett helt samhälle.

Enligt Marcus Nilsson, kommunikationschef vid P 7 har Försvarsmakten sålt av den omskrivna marken för ett decennium sedan. Han säger att det troligtvis tillhör Fortifikationsverket numera.

– Vi har bara ett litet, litet område och skjutfältet Kabusa då. Precis som för oss så är det jaktarrende på den marken då även för Fortifikationsverkets del, säger han.

Publicerad 13 January 2019 11:55