Migrationsverket godkänner bara en bråkdel av ersättningskraven från Roy Seifert.

Migrationsverket godkänner bara en bråkdel av ersättningskraven från Roy Seifert. Foto: Mostphotos

Migrationsverket ersätter bara bråkdel av förstört hotell: ”Har förlorat flera miljoner”

Fastighetsägare djupt besviken

YSTAD.

När flyktingströmmen nådde Sverige 2015 var Roy Seifert i Ystad en av flera fastighetsägare som hyrde ut lokaler som tillfälliga flyktingboenden – i hans fall Beach house och Ystad spa och hotell.
– Jag gör aldrig om det. Jag har förlorat flera miljoner som Migrationsverket vägrar ersätta mig för.

De båda flyktingboendena stängde våren 2017, efter att ha varit i drift i cirka 16 månader. Samma år sålde Roy Seifert Ystad spa och hotell till underpris.

– De som bott där hade förstört och slagit sönder saker – fönster, dörrar, trappräcken, lampor. Allt. De rökte inomhus och fimpade på parketten. De hade även stekt mat inne i rummen så där var fett på alla ytor och där var fuktskador, säger Roy Seifert.

Han köpte hotellet 2005 för tio miljoner kronor. Tolv år senare fick han 10,8 miljoner för det.

– Hade det inte varit sönderslaget hade priset varit högre. Jag gick miste om fem miljoner på den försäljningen, säger han.

Roy Seifert och företaget som drev flyktingboendena har sökt ersättning för skadorna hos Migrationsverket. Enligt kontraktet ska Migrationsverket som uppdragsgivare stå för renoveringskostnader för slitage som inte är normalt för verksamheten.

– Det här är ju inte tal om normalt slitage, säger Roy Seifert.

De kräver ersättning av Migrationsverket på 3,9 miljoner kronor för Ystad spa och hotell och 770 000 för Beach house. Sammanlagt nästan 4,7 miljoner.

Hittills har Migrationsverket medgett ersättning på 275 000 kronor för Ystad spa och hotell och 72 000 för Beach house. Ska de betala mer måste leverantören till Migrationsverket, alltså företaget som drev boendet, inkomma med kompletterande handlingar, förklarar Michelle Bornestad, presskommunikatör på Migrationsverket, i ett mejl till Lokaltidningen.

– Migrationsverket har medgett utbetalning för de poster där det finns underlag för att kunna godkänna kostnader. Migrationsverket har begärt in kompletterande underlag för att kunna göra en vidare bedömning av hela ersättningsanspråket, men leverantören har inte inkommit med de begärda handlingarna trots påminnelse.

Så länge inga fler handlingar kommer in händer inget mer i ärendet.

Men enligt Roy Seifert har de gjort allt som krävts.

– Vi tog in en extern besiktningsman och har skickat in alla handlingar de begärt.

Han konstaterar att han aldrig mer kommer att hyra ut till Migrationsverket.

Lokaltidningen söker myndigheten för en kommentar.

Publicerad 06 December 2018 15:42