Lizette Lidens och Erika Augustsson podd har vuxit snabbt och har nu 100 nedladdningar per dag.

Lizette Lidens och Erika Augustsson podd har vuxit snabbt och har nu 100 nedladdningar per dag. Foto: Privat

Ljusskygga ämnen lyfts fram i Lizette och Erikas podd

Pratar om allt från ångest till vardag

MALMÖ/YSTAD.

Erika Augustsson trodde aldrig att hon skulle börja lyssna på poddar. Men de lindrade ensamhetskänslan när hon hade flyttat hemifrån. Nu har hon och Lizette Lidén, båda 20 år, startat en egen podcast, där de tar upp både vardagliga och viktiga ämnen.

Erika Augustsson trodde inte att poddar var något för henne.

– Jag tänkte att jag aldrig ska lyssna på en podd, det är väl som att lyssna på radio, men när jag började var jag fast. Det finns allt möjligt att lyssna på, säger hon.

När hon flyttade hemifrån kände hon sig lite ensam.

– Jag har en stor familj med tre småsyskon och plötsligt är man ensam i en etta. Om man lyssnar på en podd medan man diskar känner man sig inte lika ensam.

Lizette Lidén, som Erika Augustsson bodde nära i Ystad, bosatte sig i grannskapet.

– Hon flyttade till Malmö för att plugga och jag för att jobba. Precis som då bor vi nu nära varandra och vi började ”power-walka” ihop. Då brukade vi tipsa varandra om olika poddar.

I somras började de prata om att starta en egen podd, en som de själva skulle ha velat lyssna på.

– Vi lyssnar på många poddar, men det fanns ingen som var precis som vi helst velat lyssna på. Så klart har vi hämtat inspiration från en del andra podda. Det finns många bra, som Alice & Bianca, men skillnaden är att de är kända och det är inte vi. Vi är mer som alla andra och det känns kul att kunna dela med sig av vår vardag, jag tror att många känner igen sig i det, säger Erika Augustsson

De är nu uppe i tolv avsnitt av sin podcast ”Lizette & Erika- A pice of cake”. Varje torsdag kväll sänds ett nytt avsnitt. Varje gång med ett huvudämne, ofta något som de upplever som lite tabubelagt.

– Vi har pratat om ångest och prestationsångest. Många känner det, men vågar inte prata om det. I skolan pratar man mycket om vikten av fysisk träning och välbefinnande, men glömmer bort det psykiska. Nästan hälften av alla 15-åringar har haft problem med ångest, säger Erika Augustsson.

Preventivmedel har varit ett annat ämne.

– Man får information i skolan, men alldeles för lite. När vi själva skaffade preventivmedel tyckte vi att det var en djungel.

Mycket tid läggs på huvudämnet.

– Vi lägger mycket energi på det. Själva inspelningen är det minsta. Det är roligare än jag trodde att göra en podd, men också mycket mer arbete än jag hade föreställt mig.

Publicerad 05 December 2018 07:00