Triathleten Nikola Boron har tränat sedan hon var 8 år gammal.

Triathleten Nikola Boron har tränat sedan hon var 8 år gammal. Foto. Sylwia Boron

Hennes kropp slutade fungera: "Kändes som att någon tryckte på avknappen"

Mystisk sjukdom sätter stopp för OS

YSTAD. 19-åriga triatleten Nikola Boron har tränat hårt i hela sitt liv. Som 14-åring blev hon polsk mästare i modern femkamp och i fjol tog hon inte mindre än fyra JSM-medaljer i triathlon. Siktet var fast inställt på OS 2020 men plötsligt la kroppen bara av.
– Det var som att någon tryckt på avknappen. Jag kunde inte ta ett enda steg framåt.

När Nikola kom till Sverige som 14-åring 2013 var hon redan en väletablerad elitidrottare i Polen med två SM-guld i femkamp i bagaget.

I Sverige fanns dock ingen klubb att fortsätta träna femkamp med och träningen lades därför på hyllan i ett drygt år.

– Jag visste inte om jag ville fortsätta tävla och jag hade lite dipp i motivationen, men jag saknade träningen. Det var då jag upptäckte triathlon, berättar hon.

Foto: Sylwia Boron

2014 började Nikola träna triathlon och när det blev dags för gymnasiestudier föll valet i andra ring på idrottslinjen på Hagströmska gymnasiet i Falun.

Att träna flera timmar om dagen har därefter varit standard för Nikola som bedömer sig själv vara i mycket god kondition. Men i år har medaljerna lyst med sin frånvaro, vilket Ystads Allehanda var först att rapportera om.

– Det har varit tungt nästan från början. Året började med att jag var mycket förkyld och sedan fick jag influensa i mars som jag aldrig riktigt återhämtade mig från.

"Jag blev som paralyserad och kunde knappt ta mig framåt. Jag har varit hos flera läkare och fått olika uppgifter hos alla."

I maj gjorde ändå Nikola ett försök och anmälde sig till en tävling.

– Jag kände direkt att något var fel. Trots att jag var i god kondition orkade jag absolut ingenting. Jag var tvungen att avbryta redan vid cyklingen, berättar hon.

Samma sak hände under svenska cupen i juni.

– Jag förstår inte. Det är en sån extrem trötthet. Jag blev som paralyserad och kunde knappt ta mig framåt. Jag har varit hos flera läkare och fått olika uppgifter hos alla. En säger att jag har problem med hjärtrytmen, medan en annan säger att det inte är något fel på mig. Det är jobbigt att inte veta.

I december och januari kommer Nikola träffa ytterligare specialister i hopp om att få svar på vad som händer i hennes kropp. Beroende på vad de visar hoppas hon kunna komma i gång och träna igen under våren.

– Men jag har varit borta länge så hela 2019 kommer gå åt till att träna upp mig igen och OS 2020 kan jag glömma. Visst ska man ha drömmar och mål, men samtidigt måste man vara realistisk, säger hon.

Nikola Boron ingår i Nätverket Österlens talangstall.

Publicerad 03 December 2018 10:10