Ulrika Axelsson, distriktsorförande i Centerpartiet Skåne.

Ulrika Axelsson, distriktsorförande i Centerpartiet Skåne. Foto. Mostphotos/Centerpartiet

SD:s röster gav Centerpartiet plats i Kommunstyrelsen

Distriktsordföranden: "Det står SD fritt att rösta på vad de vill"

SKURUP. Centerpartiet har under hösten röstat ner en Alliansregering på grund av att de på inget sätt vill samarbeta eller associeras med någon som samarbetar med Sverigedemokraterna. Men i Skurup sitter nu C i en kommunstyrelse framröstad av SD.

Av
Jon W Loman

Inför valet av ny Kommunstyrelse i Skurup rapporterade Lokaltidningen om att av de 41 mandaten ville Socialdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kommunens väl bilda ett minoritetsstyre med sina sammanlagt 16 mandat.

Istället blev det ett annat minoritetsstyre som gick segrande ur den slutna voteringen. Moderaterna, Centerpartiet och Skurpspartiet som tillsammans har 14 mandat. För att lyckades med detta krävdes stöd av Sverigedemokraterna som har 11 mandat i kommunen.

Kommunstyrelsens avgående ordförande, riktade hård kritik mot den nya kommunstyrelsen då han ansåg att samarbetet med SD tystades ner av den nya Kommunstyrelsen. Särskilt anmärkningsvärt anser han att Centerpartiets beteende är, då de på riksnivå tydligt handlat efter devisen att SD inte ska få någon direkt eller indirekt makt.

– I Skurup som på många andra platser i Skåne avviker C:s beteende kraftigt från linjen de för i riksdagen. Det är ett anmärkningsvärt beteende från C som sålt sin moral och heder för några platser i Kommunstyrelsen, säger Magnus Alm, (S), kommunstyrelsens avgående ordförande.

Enligt Jörgen Sjöslätt, C i Skurup finns det inget samarbete mellan C och SD.

– Vi samarbetar inte med SD. Det var en sluten omröstning där 41 demokratiskt valda ledamöter i Kommunstyrelsen som röstade valet av Kommunstyrelse, säger Jörgen Sjöslätt (C), ordförande Centerpartiet i Skurup.

Han ser heller inget problem i att partiets samarbetspartners Skurupspartiet och Moderaterna röstade in en Sverigedemokrat i presidiet.

– Vi kan inte styra hur andra partier röstar, säger han.

Han får medhåll om uppfattningen från moderpartiet, så väl på distrikts- som riksnivå. Ulrika Axelsson, distriktsordförande för C i Skåne ser inte att man i Skurup avvikit från partilinjen.

– Centerpartiet har samma ståndpunkt i hela landet, att inte samarbeta med SD eller partier som samarbetar med SD, säger Ulrika Axelsson.

Riksdagsledamoten tillika ordföranden i Jordbruksutskottet, Kristina Yngwe, (C) påtalar att förutsättningar ser olika ut från kommun till kommun och att man därför agerar på lite olika sätt.

– Från C i Skurup har man varit tydlig med att man inte tänker samarbeta eller förhandla med SD för att få deras stöd och att man inte heller accepterar att något annat parti i den konstellation man ingår i samtalar med SD. C:s princip gällande SD är densamma både på nationell och lokal nivå, och jag förutsätter att C i Skurup kommer agera på det sätt man sagt, säger Kristina Yngwe.

Publicerad 01 December 2018 06:00