Hundarna saknade torra platser att vila på såväl inomhus som utomhus.

Hundarna saknade torra platser att vila på såväl inomhus som utomhus. Foto. Mostphotos.com (Bilden är en genrebild och har ingenting med händelsen att göra).

Hundar vandrade runt i avföring – djurägare får backning

Bostaden stank av ammoniak

SIMRISHAMN. Mögligt foder och förvaringsutrymmen fulla med avföring. Det var vad Länsstyrelsens inspektörer möttes av när de gjorde tillsyn hos en djurägare i kommunen under sommaren.

Den oanmälda kontrollen, som gjordes till följd av en anmälan mot djurägaren, ägde rum den 25 juli i år. När Länsstyrelsen kom till platsen kunde de konstatera bister i form av möglig mat, smutsiga matskålar och en kraftigt eftersatt renhållning i de utrymmen där hundarna förvarades.

"Det var mycket kiss och avföring på golvet i bostaden. I köket och angränsande rum låg hö på golvet, höet och underliggande trägolv var helt blött samt att det var väldigt mycket avföring på golvet", skriver Länsstyrelsen i sitt beslut om föreläggande och förbud.

I källaren där ägaren uppgav att tre vuxna hundar hölls nattetid, fanns vid kontrollen ett dussintal bajshögar. Avföringen ska enligt ägaren ha tillkommit under natten. Han berättade att han tyckte det var ok att hundarna uträttade sina behov inomhus och att han vanligtvis brukade städa på förmiddagen, vilket han inte hunnit denna dag då han låg och sov när Länsstyrelsen ringde på.

Vid uppföljande kontroll i augusti hade djurägaren åtgärdat en del av problemen avseende renhållningen, men inte allt. Trots att det nu fanns rent strö i utrymmena där hundar förvarades var stanken av ammoniak fortfarande stark. Detta då urin troligtvis sjunkit in i trägolvet under.

Länsstyrelsen kunde även denna gång konstatera flera andra brister i de utrymmen som användes till hundarna, däribland söndriga fönster och elledningar.

Under Länsstyrelsens besök kom det även fram att en av ungtikarna som hölls i bostaden avlats för hårt. inom loppet av 15 månader hade hon fått tre kullar med valpar, vilket innebar att hon fått sin första kull innan hon själv var 18 månader gammal.

Enligt djurskyddslagen får en tik inte paras förrän tidigast i andra löpet och inte tidigare än vid 18 månaders ålder. Om en tik får två valpkullar inom 12 månader ska tiken därefter ges minst 12 månaders vila före nästa valpning.

Länsstyrelsen förelägger nu djurägaren att åtgärda de påtalade bristerna omedelbart. Om detta inte sker kommer han åläggas med vite om 3 000 kronor per kontrolltillfälle vad gäller renhållningen och 5 000 kronor per kontrolltillfälle vad gäller att para unga tikar innan 18 månaders ålder samt att ge dem vila mellan valpningarna.

Djurägaren förbjuds även att hålla sina hundar uppbundna utomhus mer än tillfälligt.

Publicerad 31 October 2018 14:46