Leif Nilsson på lagret där stora trälådor med pumpor står i fem meter höga staplar i väntan på transport.

Leif Nilsson på lagret där stora trälådor med pumpor står i fem meter höga staplar i väntan på transport. Foto: Markus Celander

Leif laddar för läskig högtid – har odlat 1 000 ton pumpor

Sveriges största pumpaodling finns i Löderup

YSTAD.

Sveriges största pumpaodling ligger i Löderup.
– Halloween är vår högtid, säger Leif Nilsson som driver Boställets Grönsaker.

Av
Markus Celander

När han började odla pumpor på sin gård i Löderup för snart 30 år sedan så var det i blygsam skala, åtminstone jämfört med idag.

– Det var till en restaurang i Ystad som ville ha spaghettipumpa som vegetariskt alternativ. Vid denna tid började vi upptäcka halloween i Sverige och jag tyckte det verkade kul att testa, berättar Leif Nilsson.

Skörden då låg på några hundra kilo. I år landar den på 1000 ton. Det mesta säljs via grossister över hela landet och till en del går på export till Finland, Danmark och Polen. Men Leif Nilsson driver även lite gårdsförsäljning.

– En bra sak med gårdsförsäljningen är att jag ser vad folk vill ha. Det går lite trender även i detta. För några år sedan ville ingen ha vita pumpor, till exempel, men det vill man idag.

Hur har den torra sommaren påverkat pumpaskörden?

– De har klarat sig bra, jag har mest märkt av torkan på elräkningen på grund av all konstbevattning.

Ett 50-tal olika pumpasorter odlas på gården, som med sina 40 hektar är Sveriges största odling. Alla sorterna är ätbara men de populäraste matpumporna är butternut och spaghetti, berättar Leif Nilsson.

– Endast 20 procent säljs som matpumpor, resten är som halloween-prydnader och då slängs ofta köttet bort. Men även som mat börjar pumpan bli populärare, dels på grund av invandringen, men även allt fler svenskar upptäcker den.

Under september och oktober är det fullt upp för Leif Nilsson som då har 20 säsongsarbetare anställda. Det är ett tungt arbete, vissa pumpor väger upp mot 50 kilo, och allt sker för hand.

– Pumpor är väldigt känsliga, de tål inte stötar så det finns inga maskiner som kan hantera dem. Under skördesäsongen åker inte personalen till gymmet efter jobbet.

Även väderleken är avgörande. Till exempel är pumporna väldigt känsliga för frost.

– Vissa sorter är så känsliga att det räcker med en halv grad under noll så är de förstörda. Det är därför vi bara odlar pumpor här i Skåne, och så finns det odling i Halland också. Norr om det går det inte.

Karin och Lennart Mattsson från Löderup brukar handla pumpor hos Leif Nilsson under säsong. De har ätit pumpa långt innan det blev populärt med halloween i Sverige.

– Vi skär den i tärningar och kryddar och saltar lite, och sedan bakar vi dem i ugnen. Ibland gör jag soppor. Pumpa är jättegott, säger Karin Mattsson.

Karin och Lennart Mattsson plockar på sig pumpor.

Karin och Lennart Mattsson plockar på sig pumpor. Foto: Markus Celander

Publicerad 21 October 2018 00:00