Enligt en ny studie som gjorts av doktorander vid Lunds tekniska högskola och

Enligt en ny studie som gjorts av doktorander vid Lunds tekniska högskola och Foto: Mostphotos.com

Ny forskning:

Därför blir män mer förkylda än kvinnor

Här ett sämre skydd mot infektioner

LUND. Kroppen har ett försvar mot infektioner – T-cellerna. De skyddar din kropp från att bli exempelvis förkyld. En rad studier har gjorts att män är mer benägna att bli förkylda, nu kan svenska forskare hittat svaret på varför.

Av
Andreas Holm

I brässen, thymus, ett organ bakom hjärtat, bildas kroppens försvar mot infektioner. Studier visar att producerar kvinnor fler T-celler än män och tros därför enligt den nya studien vara med motståndkraftiga mot exempelvis en förkylning.

– Tidigare studier visar att kvinnor har lägre infektionsrisk. Detta skulle kunna vara följden av en högre produktion av T-celler, säger Jacob Bergstedt, bioinformatiker på LTH vid Lunds universitet och en av rapportens författare, till Sydsvenskan.

I studien, som genomförts i Frankrike, nämns bland annat att T-cellerna är som flest hos unga och ju äldre vi blir desto färre T-celler produceras. Däremot visar resultatet att kvinnor har fler T-celler, vilket ger ett bättre skydd mot infektioner. Nackdelen är att kroppen kan missförstå den stora mängden T-celler och själv börja motarbeta dem och bilda andra autoimmuna sjukdomar.

– Eftersom kvinnor producerar fler T-celler, och thymus fungerar sämre med åldern, skulle det kunna förklara att kvinnor oftare drabbas av autoimmuna sjukdomar, särskilt i högre ålder, säger Jacob Bergstedt till Sydsvenskan.

Publicerad 20 October 2018 06:00