Hektisk sommar i hamnarna

SIMRISHAMN.

Förra sommaren regnade bort men årets säsong har börjat starkt. Med skinnande sol och friska vindar sätts hamnarna i Simrishamn under högtryck av besökare. Stora segeltävlingarna gör att man lagt till extraplatser i småbåtshamnen.

Av
André Kvist

Stillheten vilar under gryningstimmarna över småbåtshamnen i Simrishamn. Solen har nyligen gått upp över horisonten och hamnvärdarna är tidigt på plats för att se till att besökarna har det bra och hamnen är ren. Det dröjer inte lång tid innan båtgästerna börjar vakna till liv och värdarna får fullt upp.

– Det är efter midsommar det verkligen drar igång. I juli kan det vara rätt hektiskt, säger hamnvärden Albin Hansson, som gör sin andra säsong.

Utöver svenskarna är det framförallt tyskar och danskar som lägger till här. Engelsmän och nederländare hittar även hit. Den enstaka amerikanen har också kommit till insikt med områdets skönhet.

Längs Simrishamns kust finns sju hamnar, varav tre är naturhamnar. Sommartid är det naturligtvis högst tryck på platserna i småbåtshamnen.

– Jag tror på högtryck i år, framförallt med segeltävlingarna. Samtidigt har vi satsat på fisket, så det är högt drag på fiskenäringen också, säger Fredrik von Segebaden, hamnchef.

De stora seglartävlingarna i sommar väntas vara det stora dragplåstret. I början av juli är det både SM i nordisk folkbåt och ”Guldpokalen”. Senare i juli är det även Sail Österlen, tidigare seglarveckan, där man bland annat kör Bornholm runt. Drygt 6 500 besökande båtar är en kvalificerad gissning men allt är förstås beroende av vädret.

– Det är svårt att säga hur mycket folk det drar. Är det bra väder så är här fullt med folk i hamnen, säger Lars-Gustav Dahl, ordförande i Simrishamns Segelsällskap, som berättar att man tittat på en lösning att filma arrangemangen med drönare och sända i hamnen för att göra det mer publikvänligt.

Seglartävlingar, satsning på fisket och strålande sol har gjort att man lagt till extraplatser i hamnen i sommar.

Seglartävlingar, satsning på fisket och strålande sol har gjort att man lagt till extraplatser i hamnen i sommar. Foto: André Kvist.

Hamnvärdarna Albin Hansson och Erika Andersdotter tar en kortare runda längs bryggorna för att kolla hur det ser ut när anstormningen av morgonpigga gäster lugnat ner sig. Att hålla rent och snyggt är del av deras jobb. Det är sällan några konflikter uppstår och många av besökarna är återvändare.

– De flesta är erfarna och många, i princip allihopa, har varit här många gånger tidigare, säger Erika.

"Jag tror på högtryck i år, framförallt med segeltävlingarna."

För de stående båtplatserna skiljer sig kötiden åt. I till exempel Vik och Brantevik är det flera års väntan på vissa attraktiva tilläggsplatser. Medan det på andra håll finns lediga att tillgå. I nuläget finns inga planer på att bygga ut någon av hamnarna, lösningen har istället varit att lägga till tillfälliga båtplatser.

– Det vi har förberett inför segeltävling är 40-45 extraplatser med röda bojar som lagts ut i småbåtshamnen. Vi tror det blir ännu mer tryck med småbåtar i de andra hamnarna, säger Fredrik von Segebaden.

När hamnvärdarna återvänder till hamnkontoret står en seglare och kollar anslagstavlan. ”Jag måste bara se så att det inte är någon militärövning idag, då får man ta en lång omväg”, berättar han. Det är mycket att hålla koll på när man ger sig ut till havs.

Publicerad 07 July 2018 08:00