Skåne i framkant med ekologisk potatis

SCB: "Gått i bräschen för ökningen de senaste åren"

SKÅNE. Den ekologiska trenden blir allt vanligare. Nya siffror från SCB visar att odlingen av eko-matpotisen fördubblats på ett par år.

Av
André Kvist

I fjol odlades närmare elva procent av den totala potatisarealen i landet med ekologiska metoder. En märkbar ökning från tidigare år. Förra året odlades 36 600 ton eko-matpotatis på åkrarna, en fördubbling jämfört med för fem år sedan, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån.

I Skåne har man högst andel hektar som odlas ekologiskt, 430.

– Det har börjat röra på sig även i Skåne som gått i bräschen för ökningen på potatissidan udner de senaste åren, säger Gunnel Wahlstedt vid SCB:s lantbruks- och energistatistikenhet, till nyhetsbyrån Siren som sammanställt siffrorna.

Skåne har länge legat i botten när det kommer till ekologisk odling, troligen med anledning av odlingstraditioner menar Wahlstedt, men på senare år har det skett en stor förändring.

– Men när Skånes stora gårdar börjar ställa om kan det bli snabba förskjutningar i statistiken, säger hon.

Utmaningen med de nya odlingsmetoderna är att undkomma attackerna från bladmögel.

– Bladmögel kommer förr eller senare och det gäller att hinna få upp så mycket av skörden som möjligt innan dess. Till skillnad från den konventionella odlingen har man ite alternativet att bespruta grödorna för att hålla svampen borta, säger Gunnel Wahlstedt.

Det finns inga siffror för färskpotatis men det är med sällsynt att färskpotatis odlas på ekologisk mark. Skåne är dock inte störst när det kommer till andelen av ekologisk potatismark som grafiken nedan visar.

Sammanställd statistik av Siren. Källa: Jordbruksverket

Sammanställd statistik av Siren. Källa: Jordbruksverket

Publicerad 06 July 2018 11:05