Hon förverkligade sin konstdröm

SJÖBO.

Nu har hon gjort slag i saken och öppnat eget i hemmet. Uppmuntrande ord och möjligheten vägde tungt när barndomsintresset fick en plats i vardagen.

Av
André kvist

Utanför ingången till huset vickar öppet-skylten i takt med vinden. En trappa ner i källaren möts man av Jenny Björks konstverk. Vackra kvinnor med säregna ögon tittar på en. Natur och djur varvas eller inkorporeras efterhand. De stillsamma pastellfärgerna gör en både varm och fängslad.

– Jag utgår mycket från mig själv, jag ska bli nöjd med resultatet. Och hämtar inspiration från vardagen, från små och stora händelser, berättar hon medan vi betraktar verken. Ofta utgår jag från en titel, ett ord eller ett citat, det inspirerar mig.

Vanligtvis målar hon utomhus, idag justerade hon senaste verket i galleriet.

Vanligtvis målar hon utomhus, idag justerade hon senaste verket i galleriet. Foto: André Kvist.

Ett nonchalant bläddrande i en modetidning från 1960-talet födde idén om färggranna badmössor med motstridiga mönster. Det är bara ett exempel på hur hon använder sin kreativa förmåga utifrån alldagliga händelser.

Var och varannan dag står hon utomhus med sitt staffli och målarburkar, penseln i högerhand och blicken koncentrerad på sin blivande skapelse. Att måla är rogivande, berättar Jenny, och intresset har alltid funnits där ända sedan hon var i tio-årsåldern.

– När jag var liten gjorde jag egna julkalendrar, då målade jag egna och gav bort till kompisar, säger hon och fortsätter:

– Att måla och skapa har alltid varit en väldigt stor del av mitt liv. Det har utvecklats efterhand.

”Mitt mål är att tycka om resultatet”

När barnen flyttade ut stod källaren tom. Efter lite påtryckningar från omgivningen och en inbjudan med positiv respons till en utställning vid Kultur i Sjöbobygdens konstrunda, tog Jenny och hennes man tag i drömmen om ett eget galleri. I början av juni kunde hon öppna och visa sina verk för allmänheten.

Foto: André Kvist.

– Det har handlat mycket om folk som har uppmuntrat mig. Mitt mål är att tycka om resultatet själv, men det är gott att få bekräftelse och jag uppskattar det verkligen. Det har alltid varit min dröm att få hänga upp och visa för de som vill se.

Men att satsa fullt ut på konsten är inte aktuellt för lärarinnan Jenny. Det rådande sommaruppehållet frigör henne dock att leva ut sin passion på heltid.

När det gäller personlig stil som konstnär säger Jenny att hon inte har någon, även om galleriet har en känsla av enhetlighet, något som slår henne vid närmare eftertanke.

– Jag vill inte var låst vid någon specifik stil men det inser jag att jag är. Det är framförallt färgerna, lugna och mjuka. Sen är det människor, just nu är det mycket kvinnor.

Foto: André Kvist.

För tillfället är Jenny Björk väldigt tillfreds med att ha startat och kommit igång. Dottern har dessutom hjälpt henne att nå ut med konsten på sociala medier. Att bli en världskänd konstnär är inget som finns med i planeringen, hon tycker att det är roligt som det är nu.

– Det är väldigt kravlöst. Det räcker att folk tycker om det jag gör, det räcker för mig, säger Jenny och lägger ytterligare ett rosa penseldrag på motivets blomsterkrans.

Publicerad 06 July 2018 12:00