Bli vän med havet i sommar

Chans att studera havet med marinpedagoger

YSTAD

. I sommar kan alla kommuninvånare som vill lära sig om havet och dess betydelse. Men först till kvarn gäller.– Intresset är stort så vi rekommenderar att man bokar plats, säger Leonor Lavröd, marinpedagog på Marietorps naturskola.

Av
Markus Celander

Marietorps naturskola som ligger i Sandskogen tar sedan flera år emot elever från förskolor upp till gymnasiet i Ystads kommun och ger dem utomhusundervisning. Sedan 2016 bedriver naturskolan även marinpedagogisk verksamhet för eleverna och denna sker vid Marinan.

Där på stranden har en grupp entusiastiska barn från förskolan Kosmos fått på sig vadarbyxor och efter att Leonora Lavröd och hennes kollega naturskolepedagog Hans Nilsson Dahlin berättat för dem hur de ska bete sig i vattnet tar de sig tillsammans ner i vattnet.

Utrustade med håvar och vattenkikare möter de strandkantens invånare, och fascinationen är stor när en av sexåringarna får en liten räka i håven.

Denna lekinriktade undervisning för de yngsta fortsätter uppe på stranden där naturskolans pedagoger presenterar barnen för tygdockan Pelle Plankton och hans grannar i strandbrynet. I sagoform får barnen lära sig vad Pelle och hans vänner tillför och om hur havet ger oss mat och syre.

– Tanken är att barnen redan som små blir miljömedvetna och inser att den egna insatsen är viktig, och att vi alla tar ansvar tillsammans. Och de tar till sig fakta lättare om de själva får uppleva, upptäcka och se sammanhangen, i stället för att bara få den presenterad rakt av i ett klassrum, säger Leonor Lavröd.

Liam Sjöberg med kompisar från förskolan Kosmos i Ystad.

Liam Sjöberg med kompisar från förskolan Kosmos i Ystad. Foto: Markus Celander

Marietorps naturskolas marinpedagogiska verksamhet har i år kunnat ske med hjälp av pengar från Leader (EU-pengar). Detta medför även att naturskolan under sommarlovet för första gången kan erbjuda "Sommarkul i havet" vid Marinan. Hit är allmänheten i alla åldrar välkommen att delta.

– Det är gratis men intresset är stort så vi rekommenderar att man bokar plats via kommunens hemsida, säger Leonor Lavröd.

EU-pengarna räcker fram till mars 2019. Vad händer sedan?

– Vi hoppas att kommunen permanentar verksamheten. Vi har fått positiv återkoppling från både besökare och kommun och skola, säger Leonor Lavröd.

FAKTA. Sommarkul i havet äger rum måndag till fredag 25 juni–13 juli vid Marinan, småbåtshamnen. Boka via www.ystad.se/mpv.

Publicerad 14 June 2018 07:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag