Maia, 8, slåss för jämställdhet – skrev brev till statsministern

"Vad kan jag göra och vad kan du göra?"

YSTAD. Om man vill se en förändring får man ta tag i det själv. Det förstår 8-åriga Maia från Ystad kommun som är arg över att tjejer och killar inte får lika betalt för lika arbete.

I ett mejl som hon skickat till statsminister Stefan Löfven skriver hon:

"Hej statsministern! Jag är lite arg på att inte tjejer och killar får lika mycket betalt när de jobbar med samma saker. Vad kan jag göra och vad kan du göra för att ändra det?"

En mycket bra fråga som tycks ha träffat mitt i prick, för Maia har fått ett långt svar tillbaka av statsministern.

I sitt svar passar han bland annat passar på att promota regeringens nya jämställdhetsmyndighet som startade i januari i år.

"Hej Maia! Tack för ditt mejl. Vad glad jag blir att du ville skriva till mig.

Du vill att tjejer och killar ska få lika mycket betalt när de jobbar med samma saker. Det vill jag också! (...) Vi arbetar för att sådana skillnader i lön ska minska.

Att män tjänar mer än kvinnor beror på flera olika saker. Till exempel är kvinnor ofta föräldralediga längre än män. För att öka jämställdheten har regeringen därför bestämt att föräldrar ska dela mer lika på ledigheten. I januari i år startade regeringen den nya Jämställdhetsmyndigheten. Myndigheten arbetar med att genomföra regeringens politik för ökad jämställdhet. Vi hoppas att detta ska bidra till att kvinnor får lika mycket betalt som män för likadana arbeten", skriver han.

Publicerad 12 June 2018 15:36

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag