Barn räddades från stekhet bil – var nära att tuppa av

"Hade hon inte fått vatten där och då hade det slutat illa"

TOMELILLA. Alla har vi hört historierna om barn och husdjur som avlidit i skållheta bilar. Trots det sker det igen och igen. För ett fyraårigt barn i Tomelilla höll det i veckan på att sluta riktigt illa.

– Hade hon inte fått vatten där och då tror jag inte att hon hade klarat sig, säger deltidsbrandmannen Adis Puskar, som upptäckte flickan av en slump.

När Adis Puskar stannade bilen på Icas parkering i Tomelilla på onsdagseftermiddagen hörde han hur någon grät. Han kunde först inte lokalisera varifrån ljudet kom, men upptäckte strax en bil med rutan svagt nedvevad.

– Det fanns en springa på cirka fem centimeter och inne i bilen satt ett litet barn i fyraårsåldern, berättar han.

Barnet var blekt och alldeles genomblött av svett.

– Jag sprang in i förbutiken på Ica och ropade på hjälp. Sedan sprang jag ut på parkeringen igen.

Då ingen vuxen syntes till och barnet började bli allt mer påverkat bestämde sig Adis för att ringa sin styrkechef vid räddningstjänsten, Stefan Stridsberg.

– Jag kastade mig i bilen och var där på ett par minuter. Jag har hört om de här historierna, men under mina 36 år i räddningstjänsten har jag aldrig varit med om något liknande. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva se det här. Tänk att vakna upp i en skållhet bil och vara helt ensam, säger han.

Styrkeledare Stefan stridsberg kallades till platsen.

Styrkeledare Stefan stridsberg kallades till platsen. "Under mina 36 år inom räddningstjänsten har jag aldrig sett något liknande.

Tillsammans såg Adis och Stefan till att få ner fönstret ytterligare några centimeter så att de kunde få in vatten till barnet som vid det laget var på väg att gå in i medvetslöshet.

– Man såg hur huvudet föll ner och att hon var på väg att tuppa av, men när hon fick i sig vatten vaknade hon till igen, berättar Adis.

Det är oklart hur länge barnet suttit i bilen när hon upptäcktes, men vittnen på plats sa att bilen åtminstone stått på parkeringen i 40-50 minuter.

Just som Adis och Stefan skulle ta rutan dök föraren till bilen till slut upp.

– Tjejen verkade helt oförstående till all uppståndelse. Hon verkade inte förstå det allvarliga i alltihop, säger Stefan Stridsberg som tog ett rejält snack med de berörda vuxna på parkeringen.

– Man lämnar inte ens en hund i en bil och absolut inte ett barn.

Händelsen är nu polisanmäld och sociala myndigheter är inkopplade.

Så varmt blir det

Källa: Svenska kennelklubben

Klockslag

Temp ute (°C)

Väderlek

Temp i bilen (°C)

08.30

+14

Skugga

+19

09.30

+18

Skugga

+38

10.30

+20

Växlande

+47

11.10

+20

Sol

+57

12.00

+23

Sol

+62

13.30

+22

Sol

+85

Publicerad 18 May 2018 14:57

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag