Försvarsgeneralen ställs mot forna vapendragare

Blomqvist och hans TFF redo att utmana Malmö FF

SKÅNEDERBY.

Han fick aldrig chansen i Malmö FF, men sedan Alexander Blomqvist tog steget till Trelleborgs FF har han visat skeptikerna sin briljans. Nu är han en given spelare tillika Allsvenskans yngsta lagkapten. Nu är det dags att ställas mot gamla lagkamrater – och visa var skåpet ska stå.

– Det är en speciell match för mig och för många andra i laget. Det blir extra motiverande att få ge MFF en knäpp på näsan – att få bevisa vi är bra spelare trots att vi enligt Malmö inte räckte till, säger Alexander Blomqvist.

Mittbacken fostrades i IFK Simrishamn och gick sedan vägen från Malmö FF:s fotbollsakademi upp till A-laget. Efter två korsbandsskador blev vägen tillbaka tuff och efter endast ett allsvenskt inhopp gick han via en kort sejour i Värnamo till Trelleborgs FF 2016.

När sedan lagkaptenen och målfarlige anfallaren Salif Camara-Jönsson gick sönder valde TFF-tränaren Patrick Winqvist att utse blott 23-årige Alexander Blomqvist till ledaren på planen. Vilket gör honom till seriens yngsta kapten.

– Det är inget jag tänkt på direkt. Jag tycker inte man ska stirra sig blind på ålder utan det beror på vilken spelare eller karaktär du har. En del passar bättre, andra inte och för mig känns det som jag växer in i rollen. Samtidigt vill jag påpeka att Salif är vår kapten. Jag tar bara över ansvaret tills han är tillbaka.

Beskriv dig som spelare?

– En positionssäker back med en vass passningsfot. Sedan är jag den typen som sätter laget före jaget och jag har märkt att alla i TFF agerar så. Det är en stor styrka inte bara för mig utan för hela klubben.

Frågan är om lagkänslan kan besegra ett stjärnfyllt mästarlag från Malmö. I TFF finns en rad spelare med förflutet i MFF och säkert finns en hel del revanschlusta att visa "storebror" ett och annat.

– Vi har allt att vinna. MFF är med all respekt svenska mästare, men vi är inte helt chanslösa. Vi är ett gäng hungriga spelare som ska göra allt för att stoppa Malmö. Vi kanske inte fått alla resultat med oss i år men vår prestation på plan har det aldrig varit något fel på.

FAKTA

Namn: Alexander Blomqvist

Ålder: 23 år

Position: Mittback

Klubb: Trelleborgs FF (sedan 2016)

Moderklubb: IFK Simrishamn

Klubbar i karriären: Malmö FF, IFK Värnamo (lån)

Aktuell: Förre detta MFF-spelare som nu ska sätta stopp för mästarlaget med sitt TFF hemma på Vångavallen

ÖVRIGT

Förutom Alexander Blomqvist finns ytterligare tio spelare i dagens Trelleborgs FF med förflutet i Malmö FF:

Marko Johansson, 19 år: MFF-fostrad målvakt som för andra säsongen i rad lånats ut från regerande svenska mästarna. Var en av de viktiga pusselbitarna i TFF:s avancemang till Allsvenskan förra året.

Dennis Hadzikadunic, 19: Mittback med stora talanger som lånats ut från Malmö FF. Har bland annat 15 junior och lika många ungdomslandskamper i bagaget.

Jacob Palander, 22: Lagkapten i MFF:s U19-lag som bland annat vann SM-guld. 22-åringen har varit med om att ta upp TFF från division 1 till Allsvenskan. Fostrad i Dösjöbro IF.

Felix Hörberg, 19: Mittfältare som tog vägen från Västra Ingelstads IS via Malmö FF och Kvarnby IK innan flytten till TFF som 16-åring.

Erik Andersson, 20: Den IK Wormo-fostrade mittfältaren slog igenom som 15-åring i Landskrona BoIS och värvades av MFF. Kunde inte få den speltid han behövde i Malmö FF, lånades ut för att sedan värvas av Trelleborgs FF inför säsongen.

Johan Brannefalk, 20: Även Brannefalk lånades ut till TFF från MFF innan han, precis som Erik Andersson, bytte klubb. Mittfältaren spelade bland annat Champions League för ungdomar i Malmö FF men steget upp till A-laget blev för stort.

Robin Nilsson, 29: Tomelillapåg som spelat ett par allsvenska matcher i MFF. Efter diverse utlåningar hamnade han i allsvenska Gefle som 25-åring innan han lämnade för TFF 2017.

Marcus Pode, 31: Anfallaren är en av tre TFF:are som har MFF som moderklubb. Har spelat Champions League-kval med Malmö (2005) och har spelat i TFF i två omgångar, 2009-2011 och sedan 2016 efter några säsonger i Mjällby och Örebro.

Deniz Hümmet, 21: Målfarlig anfallare som värvats för att ersätta Dino Islamovic som inför säsongen lämnade nykomlingen TFF för Östersund. Har MFF som moderklubb.

Freddie Brorsson, 20: Visserligen en äkta TFF-produkt som sin far Jonas men valde ungdomsfotboll i Malmö FF mellan 2010-2015. Brorsan Franz lirar som bekant i MFF.

Publicerad 13 May 2018 06:00