Efter Trissvinsten: Nu startar de eget konditori

Karin och Paul Ludorowski tar över klassiska Pedersens

SIMRISHAMN. Efter 14 år som anställda på bageriet Olof Viktors i Glemminge tar Karin och Paul Ludorowski nu steget och startar eget. En dröm som blivit verklighet delvis tack vare en Trissvinst. I veckan tog de över anrika Pedersens konditori på Storgatan i Simrishamn.

Av
Anja Degerholm

– När väl tillfället kom så tänkte vi att nu måste vi testa, att starta eget är något vi har funderat på länge. Det är både pirrigt och förväntansfullt, säger Karin Ludorowski.

Lördagen den 5 maj var det nyöppning.

Det har varit snabba ryck för paret Ludorowski, som bor i Köpingebro. Själva köpet blev klart för ungefär en månad sedan och förra måndagen tog de över lokalerna. Trots den korta tiden har de redan hunnit måla och kakla om.

– Det har varit jobb dygnet runt, berättar Paul Ludorowski.

Många nyfikna Simrishamnsbor har kikat in genom fönstret under renoveringen.

– Det är till och med några som kommit in och hälsat oss välkomna till Simrishamn. Det är kul, säger Paul.

De beskriver sitt konditori, som ännu inte fått sitt namn godkänt av Bolagsverket, som ett klassiskt konditori.

– Det är det vi är bra på. Vi kommer att göra allt ifrån surdegsbröd till wienerbröd bakade på smör, allt från grunden, berättar Paul.

– Vi tänker även baka efter säsong och använda närodlade råvaror. Som nu är det ramslökssäsong, då använder vi det. Och framöver blir det sparris och tomat, säger Karin.

Klassiska bakverk som prinsesstårta och budapestlängd kommer också att finnas i disken, precis som Karins tårta "rabarberdröm" som blivit utsedd till Skånes godaste.

Det är inte bara lokalen Paul och Karin har tagit över, även Pedersens personal följer med. Två ska hjälpa till i bageriet och tre i butiken. Öppettiderna blir också de samma.

För några år sedan vann Paul och Karin 1,2 miljoner kronor på Triss. Det innebär att de får 10 000 kronor utbetalt varje månad under tio års tid. Vinsten har underlättat att förverkliga drömmarna om att starta eget.

– Det är klart, det ger lite guldkant på vår privata ekonomi. Men vi hade nog startat eget förr eller senare ändå, även om vi inte haft vinsten, säger Paul Ludorowski.

Ystads Allehanda var först med nyheten om paret Ludorowskis konditori.

Publicerad 10 May 2018 00:00