Elev fick inte ledighet beviljad – föräldrar anmälde skolan

Skolchef backar upp rektor

SKURUP. En skola i Skurups kommun har blivit anmäld till Skolinspektionen då man inte beviljade en av deras elever tre veckors ledighet för att hälsa på släktingar i utlandet. Det rapporterar Ystads Allehanda.

Av
Louise de Bourg

När familjen lämnade in ansökan om ledigheten, pratade skolans rektor Maria Appelgren med elevens pedagoger om elevens studiesituation. Skolan valde då att inte bevilja eleven ledigheten, skriver tidningen.

När skolan gav svaret nej, anmälde familjen skolan till skolinspektionen.

Stina Hansson som är biträdande chef för skol- och utbildningsförvaltningen i Skurup stöttar Mölleskolans beslut, då beslutet togs från en samlad bedömning av elevens situation.

Skolan anser inte att de borde bevilja ledighet för att besöka släktingarna i utlandet i tre veckor för att upprätthålla släktrelationen.

Enligt skollagen ska elever få ledighet för ”enskilda angelägenheter”, men skolan får endast ge ut längre ledigheter om det finns ”synnerliga skäl”. Elevens familj anser att besöket till släktingarna räknas som ett synnerligt skäl, men det gör inte skolan. Generellt räknas inte semester som ett synnerligt skäl och det är en av anledningarna till att skolan valt att inte bevilja eleven ledigheten.

Publicerad 09 May 2018 05:30