Legendarer – och nya jazzstjärnor till Ystad

Totalt 44 konserter under de fem festivaldagarna

YSTAD. Den 1–5 augusti är det dags för den nionde upplagan av Ystad Sweden Jazz Festival. Bland årets tunga bokningar finns artister som Manhattan Transfer, som varit aktiva sedan 1970-talet.

Av
Anja Degerholm

– Det är en av de främsta vokalgrupperna genom tiderna, säger Jan Lundgren, festivalens konstnärliga ledare.

Han lyfter även fram den amerikanska sångerskan Cécile McLorin Salvant, en ny stjärna på jazzhimlen som vann en Grammy så sent som i februari för sin skiva "Dreams and Daggers". Och även årets hedersgäst, den jamaikanska/amerikanska pianisten Monty Alexander som spelat med storheter som Frank Sinatra, Miles Davis och Quincy Jones.

– Den tyske trumslagaren Wolfgang Haffner, som spelar spanskinspirerad jazz, vill jag gärna slå ett slag för. Och även den schweiziska sångaren Andreas Schaerer som spelar samma dag, på lördagen.

Jan Lundgren uppträder själv bland annat på avslutningskonserten tillsammans med den svenska jazzeliten och inbjudna internationella gäster.

Under de fem festivaldagarna blir det 44 konserter, tre jazzfrukostar, tre jam sessions, två Jazzkids-konserter samt konstutställning med årets jazzkonstnär, Angelica Wiik. Totalt handlar det om drygt 50 arrangemang.

Festivalen inleds med den sedvanliga jazzparaden genom Ystads gator, som i år leds av Second Line Jazzband. Jazztrumpetaren Mårten Lundgren blåser in årets festival från S:ta Marias kyrktorn, onsdagen den 1 augusti klockan 22.30.

En festival där man inte bara kan visa vad jazz är, utan även vad jazzen kan bli i framtiden

Ett lite udda inslag på årets festival är en konsert vid Ales stenar, i soluppgången klockan 5.20. För musiken står den norske trumpetaren Nils Petter Molvaer.

– Det är en galen idé som vi har haft i flera år, nu bestämde vi oss för att genomföra den. Vi försöker tillföra något nytt varje år för att behålla nyfikenheten. Förra året var det Ystad Arena och året innan Klostret. Jag tror det kommer att bli magiskt, säger Jan Lundgren.

I år genomförs festivalen för nionde året.

– Det har varit en fantastisk utveckling med åtta succéfestivaler. I tider där det är svårt att anordna festivaler och musikarrangemang som inte är superkommersiella, så tycker jag att det är väldigt bra att ha 85 procents beläggning på konserterna.

– Vårt signum är att visa mångfalden inom jazzen, där vi blandar legendariska artister med nya som är up and coming. En festival där man inte bara kan visa vad jazz är, utan även vad jazzen kan bli i framtiden, säger Jan Lundgren.

För närmare information om programmet, se hemsidan ystadjazz.se.

Publicerad 18 April 2018 08:47

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag