Unikt FN-möte hålls i Skåne

Första gången man är utanför USA

LÖDERUP. För första gången någonsin kommer FNs generalsekreterare António Guterres och representanter från säkerhetsrådets 15 medlemsländer mötas utanför USA. I slutet av april kommer de alla till Skåne, närmare bestämt till Backåkra på Österlen.

Det är på Dag Hammarskjölds gård Backåkra som det inofficiella arbetsmötet kommer äga rum. Temat för mötet kommer enligt utrikesdepartementet vara framtiden för FN:s fredsbevarande arbete, samt hur de fredsbevarande insatserna ska stärkas och effektiviseras.

"Mötet kommer att hållas på Backåkra, i Dag Hammarskjölds anda. Det är väldigt positivt att mötet kan ske i Sverige, inte minst mot bakgrund av vår långa tradition av att verka för konfliktförebyggande och för fredliga lösningar på konflikter", säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Dag Hammarskjöld, var från 1953 och fram till sin död, FN:s generalsekreterare. Under sin tid i FN tog han bland annat initiativ till den första fredsbevarande insatsen med beväpnad trupp. Dag Hammarskjöld tilldelades postumt Nobels fredspris 1961.

Sverige valdes in som medlem i FN:s säkerhetsråd i fjol.

Publicerad 10 April 2018 15:19