Anki Magnusson i sin borstaffär.

Anki Magnusson i sin borstaffär. Foto: Jesper Jakobsen

Här kommer det att lysa lite extra i november

Föreningen Genväg Österlen utvald till Årets ljusby

ÖSTERLEN.

År 2010 startade Anki Magnusson och Monica Larsson föreningen Genväg Österlen, som omfattar byar och företag från Anklam i väster till Gärsnäs i öster.

Av
Maja Bergqvist

– Vi startade föreningen för att vi ville att folk skulle hitta ut till oss på landet och inte bara besöka byarna på Österlen som ligger vid kusten, säger Anki Magnusson.

Nu har föreningen blivit utvald till Årets ljusby.

– Det är vi väldigt stolta och glad över, förväntansfulla. Det ska bli jättespännande, säger Anki Magnusson.

Föreningens uppdrag blir att lysa upp och skapa en stämningsatmosfär på Österlen, längs sträckan Anklam – Gärsnäs.

Ljussättning kommer att ske under Allhelgonahelgen, med invigningen den 2 november. Då kommer det bland annat att hållas tal, i vilken eller vilka av byarna längs sträckan är inte klart än.

Anki Magnusson säger att de kommer att jobba hårt för att alla besökare ska få ut så mycket som möjligt av besöket. Sammanlagt ligger det 35 företag längs sträckan som gemensamt kommer att bidrag med ljussättningen, på olika sätt.

Det är föreningen Österlen Lyser som valt ut Genväg Österlen till Årets ljusby. Förra årets valdes Ystad till Årets ljusby, vilket ledde till diskussioner om huruvida Ystad tillhör Österlen eller ej.

– I år är det i alla fall ingen tvekan om att det kommer att lysa upp på Österlen, säger Anki Magnusson.

I och med utmärkelsen fick föreningen Genväg Österlen också ett ljusträd, som de ska vårda under året och lämna vidare till nästa arrangör.

Gruppen som har hand om arrangemanget är redan igång med att klura idéer.

Men det är ett tag till Allhelgonahelgen. Dessförinnan kommer föreningen Genväg Österlen att hålla öppet hus, lördag 12 maj, för att visa upp sina byar och företagsverksamhet.

Publicerad 05 April 2018 09:44