De vill möblera både Vollsjö och Toscana

Gemensamt inredningsintresse blev till möbelbutik

VOLLSJÖ.

När Vollsjöborna Katharina och Ted Malm träffades för fem år sedan växte ett gemensamt inredningsintresse fram. Med allt ifrån begagnade vintunnor till zinkbadkar och unika hembyggda bord öppnade de nyligen en egen butik hemma på gården. Och det är bara början.

Av
Anja Degerholm

– När vi träffades började vi gå på auktioner tillsammans och Ted lärde mig att buda, sen tog intresset snabbt fart, berättar Katharina Malm.

Det började med försäljning via nätet. I höstas slogs portarna upp för butiken Piratens bakficka, även om det inte var planen från början.

– I somras hade vi några ekfat ute i trädgården och det var någon som stannade till och frågade om butiken var öppen. Då började vi fundera på om vi inte skulle öppna en butik, vi hade ju en lokal som vi bara använde som förråd, säger Ted Malm.

De gav sig själva tre veckor att rensa förrådet och renovera ovanvåningen. På en auktion hittade de en gammal butiksdisk från en tebutik i Ystad.

– Vi fick även tag i några gamla dörrar från Lövestad som vi använt istället för gipsväggar, berättar Ted medan han visar runt på ovanvåningen.

Att sälja begagnade och unika möbler och prylar, gärna med industriell touch, är fokus. Paret importerar bland annat från Frankrike, Ungern, Danmark och Holland.

Möbler behöver inte nödvändigtvis komma i platta paket från en stor möbeljätte. Ted och Katharina Malm satsar på det unika som ibland bara finns i ett exemplar, som det egentillverkade

Möbler behöver inte nödvändigtvis komma i platta paket från en stor möbeljätte. Ted och Katharina Malm satsar på det unika som ibland bara finns i ett exemplar, som det egentillverkade "cykelbordet". Foto: Anja Degerholm

I butiken finns det även några helt unika exemplar, som en gammal cykel med en bordsskiva och en vespa som gjorts om till ett sideboard.

– Jag tycker att folk idag är väldigt öppna för att köpa någon möbel som sticker ut lite, det är inte bara helt vitt eller shabby chic som gäller längre, säger Ted.

Besökarna kommer från både när och fjärran.

– När vi öppnade trodde vi nog att det mest skulle komma långväga gäster, och det gör det också. Men vi har även fått väldigt bra respons från Vollsjöborna, det är kul, säger Ted.

Butiken har i dagsläget bara öppet på helgerna, men planen är att utöka öppettiderna under sommarhalvåret. Ted jobbar som säljare på Hilti och Katharina är assistent åt ena dottern under kvälls- och nattetid.

– Så jag har dagarna i stort sett fria att jobba i butiken, säger Katharina.

"När man träffas i vuxen ålder vet man mer vad man vill – och att livet är kort"

Planerna slutar inte där. Inom några år är planen att flytta söderut, till Toscana-regionen i Italien närmare bestämt.

– Vi har sex barn i åldrarna 15 till 27 år och de är så stora att de klarar sig själva snart. Vi tycker väldigt mycket om levnadssättet och klimatet i Italien, berättar Katharina.

– Tanken är att vi båda ska kunna försörja oss på det. Vi har många kontakter i Sydeuropa och det finns ett stort intresse för design i Italien, så vi tror på detta. Och om det inte funkar så finns Hilti i Italien också, säger Ted och fortsätter:

– Vi gör det här för att vi har ett eget driv och för att vi tycker att det är kul helt enkelt. När man träffas i vuxen ålder vet man mer vad man vill – och att livet är kort.

Intresset för motorfordon handlar inte bara om inredning. På fritiden kör Katharina och Ted rally tillsammans, med Ted framför ratten och Katharina som kartläsare.

Intresset för motorfordon handlar inte bara om inredning. På fritiden kör Katharina och Ted rally tillsammans, med Ted framför ratten och Katharina som kartläsare. Foto: Anja Degerholm

Publicerad 14 March 2018 05:30

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag