Stjärnorna lyser starkt över skånsk gastronomi

Ytterligare två Michelinstjärnor utdelade

SKÅNE TRANÅS/TYGELSJÖ/MALMÖ. När årets Michelinguide presenterades i Köpenhamn under måndagskvällen stod det klart att Skåne fått ytterligare en stjärnkrog – nämligen restaurang Sav i Tygelsjö, som för bara ett år sedan tog över efter Michelinrestaurangen Ambiance à Vindåkra.

– Det har varit en stor utmaning att ta över en redan existerande Michelinrestaurang. Förväntningarna var höga och vi satsade allt. Det har varit mycket hårt jobb och det kommer att bli ännu mer jobb nu, sa Sven Jensen under utdelningen. Han driver restaurang Sav tillsammans med Alexander Fohlin sedan ett drygt år tillbaka.

Det blev även jubel för Daniel Berlin i Skåne Tranås som under kvällen fick sin andra Michelinstjärna och som nu tar täten i Skånsk gastronomi tillsammans med Malmöbaserade Vollmers som fick behålla sina befintliga två stjärnor.

I motiveringen lyfts framförallt Berlins sätt att utnyttja de lokala ingredienserna med betoning på balans, renhet och precision.

Daniel Berlins krog i Skåne Tranås belönades under måndagskvällen med ytterligare en stjärna i Michelinguiden.

Daniel Berlins krog i Skåne Tranås belönades under måndagskvällen med ytterligare en stjärna i Michelinguiden. Foto. Arkivbild

Malmörestaurangerna Sture och Bloom in the park får även de behålla sina Michelinstjärnor och Namu och Bastard behåller utmärkelsen Bib Gourmand.

Under kvällen fick Sverige även sin första trestjärniga restaurang i guiden nämligen Stockholmsbaserade Frantzén, som drivs av Björn Frantzén.

Publicerad 20 February 2018 04:27

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag