Elitspelare skänker matcharvodet till Oscars insamling

”Mitt sätt att ge tillbaka”

LUND/HÖLLVIKEN/YSTAD. 41-årige Johan Börjesson vet hur det är att spela med livet som insats. För tio år sedan räddades han själv till livet tack vare handbollen och H43. När han nu är tillbaka i allsvenskan för IFK Ystad skänker han sitt matcharvode till cancersjuke Oscar Sajland.

– Handbollen räddade livet på mig. Det här är mitt sätt att ge tillbaka, säger Johan Börjesson som 2007 diagnosticerades med förstorad aorta, vilket upptäcktes i samband med ett rutinmässigt arbets-EKG som han erbjöds av den gemensamma klubben H43.

I lördags gjorde Börjesson comeback i allsvenskan med spel för IFK Ystad, där han väntas spela totalt sex matcher. Det är arvodet för dessa matcher som han planerar att skänka vidare, vilket Kvällsposten också skrivit om.

– Jag har fått chansen att åter spela handboll på elitnivå – 41 år gammal. Samtidigt finns det en 13-årig pojke från min gamla klubb H43 som kanske aldrig får spela igen, säger han.

I förra veckan rapporterade Lokaltidningen om 13-årige Oscar Sajland som i december i fjol diagnostiserades med DIPG – Diffust Pons Gliom, vilket är en aggressiv och snabbväxande tumör som växer i hjärnstammen där livsviktiga nervsignaler mellan hjärnan och kroppen går.

Möjligheten till behandling i Sverige är ytterst begränsad, men hjälp finns att få - i Mexiko.

En privat klinik i Monterrey har specialiserat sig på att behandla barn med just denna typ av aggressiv hjärntumör.

För att få ihop de 350 000 euro som behandlingen kommer kosta har Oscars familj startat en insamling till vilken Johan Börjessons arvoden nu sätts in.

– Jag vill dela med mig av min pånyttfödda chans att spela handboll till Oscar. Jag kommer därför be IFK Ystad att istället för att betala ut mitt matcharvode sätta in pengarna direkt till Oscars insamling för alla matcher jag spelar.

Första matchen spelade Johan under lördagen och arvodet för denna finns nu insatt på Oscars insamling, som i skrivande stund dragit in 206 606 euro.

Johans förhoppning är att kunna bidra med cirka 10 000 kronor till insamlingen, (om han får spela alla planerade matcher), men han vill även inspirera andra att göra detsamma.

”Vår handbollsfamilj får ofta beröm för hur vi agerar sportsmannamässigt korrekt på plan, här har vi möjlighet, att hjälpa någon inom vår familj, utanför plan. Kom igen, tillsammans kan vi få se Oscar spela handboll igen”, skriver han i ett inlägg på facebook som fått stor respons.

– Det har varit väldigt positivt. Ett fyrtiotal personer har redan hört av sig till mig och sagt att de swishat en summa.

Publicerad 19 February 2018 07:44

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag