Låt inte tjuven förstöra sportlovet

Så skyddar du sig

SVERIGE. Nu är det sportlov, vilket för många betyder semester. Tjuvarna ligger dock inte på latsidan. Under sportlovsveckorna i fjol anmäldes inte mindre än 1 800 inbrott runt om i Sverige.

Hur gör man då för att skydda sig?

Genom att tänka som en tjuv och vidta några enkla åtgärder minskar risken att utsättas för inbrott medan huset står tomt. För oavsett om resan går till värmen eller till skidbacken så är det inte svårt för en tjuv att se om du är hemma eller bortrest.

– Om inte redan fungerande Grannsamverkan finns i området, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Kanske en granne kan parkera sin bil på din parkering när du är borta och skotta lite på din tomt också om det börjar snöa, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

  Men det är inte bara de ägodelar som lämnas hemma som behöver skyddas. På platser där det rör sig mycket människor ökar även antalet stölder. Det är därför klokt att hålla lite extra koll på sina ägodelar även under resan.

  – Ska du in på en restaurang och äta lite i backen, ställ inte skidorna ihop utan dela på dem. En skida är inte lika attraktiv som två. Lämna heller inga värdesaker på stranden när du badar, utan skaffa en vattentät förvaring som du kan ha med i vattnet så du inte behöver lämna något på stranden, säger Lina Nilsson.

  För att undvika att råka illa ut – tänk på detta:

   Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.

   Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.

   Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.

   Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

   Pengar, kontokort, mobiltelefon och ev. pass bör bäras på framsidan av kroppen och gärna i innerfickor.

   Var försiktig med att lämna värdeföremål obevakade på hotellrummet, finns det värdeboxar på hotellrummet använd dem.

   Märk din skidutrustning

   Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring.

   Märk din skidutrustning med exempelvis DNA-märkning.

  Publicerad 18 February 2018 08:15

  Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

  Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag