Unga drabbas hårt om nya amorteringskrav antas

Allt fler hushåll har bolån men nya amorteringskrav kan göra det tufft

SKÅNE. Det finns drygt två miljoner hushåll i Sverige med bolån. Mellan 2010 och 2017 har antalet ökat med 16 procent, enligt nya siffror från Riksbanken. I Båstad har allt fler lånat pengar till att köpa bostad. Men med Finansinspektionens (FI) förslag om skärpta amorteringskrav finns risken att framförallt unga inte kommer ha råd att flytta hemifrån.

– Konsekvensen blir att trycket på de små och billigare bostäderna kommer att öka och att fler får svårt att byta boende. En effekt kan bli att man bygger upp en inlåsningsproblematik med yngre som inte kommer hemifrån, separerade som inte kan flytta isär och äldre som inte hittar lämpliga boenden, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på den statliga banken SBAB, till nyhetsbyrån Siren.

I 249 kommuner har antalet hushåll med bolån ökat de senaste sju åren. Medelskulden ligger nu på över 1,4 miljoner kronor. Det är en ökning med cirka 420 000 kronor, eller 41 procent, sedan 2010. Båstad är den kommun där allt fler tar lån. På sju år har antalet hushåll med bolån ökat med 40 procent, från 2551 till 3282. Även i Ängelholm, plus 35,6 procent och Lomma, plus 34,2 procent, har allt fler valt att ta bolån under samma period. Det gör att trion kvalar in på topp fem bland alla kommuner i landet.

– En förklaring är att många väljer att köpa bostad istället för att hyra, säger Claudia Wörmann,

Trots att fler har möjlighet att ta lån för att köpa egen bostad finns en risk att unga och de med mindre inkomst får stå tillbaka om staten inför tuffare amorteringsregler.

– Det hade varit önskvärt att avvakta ytterligare ett tag och utvärdera de nuvarande kraven, säger Claudia Wörmann till nyhetsbyrån Siren.

Publicerad 29 November 2017 10:00