Årets julkalender: Rymdäventyr med humor och hjärta

Eva Rydberg slår rekord när hon gör sin femte julkalender på teve

SKÅNE. Onda krafter hotar att stanna tiden. Julen är i fara och endast tre barn kan med hjälp av en professor rädda världen. I Jakten på tidskristallen gör Eva Rydberg sin femte julkalender och slår därmed rekord.

Teskedsgumman, Långtradarchaufförens berättelser, Trolltider, Superhjältejul och årets julkalender gör populära Eva Rydberg till den enda kvinnliga skådespelaren att vara med i fem olika uppsättningar av julkalendrar på tv.

– Jag har haft tre huvudroller och två mindre roller och det är speciellt att få spela in en julkalender. Man får ju plocka fram barnet i sig, säger Eva Rydberg.

Handlingen är fritt baserad från boktriologin "Speglarnas hemlighet" av Erika Vallin. För Eva Rydberg, som gör rollen som matematikprofessorn Styregaard vid den mytomspunna internatskolan Framtidsakademin, var inspelningen spännande och annorlunda. Julkalendern beskrivs som ett episkt science-fictionäventyr med mycket humor och hjärta.

– Det var riktigt spännande. Jag har inte gjort något inom science fiction tidigare. Det blir helt klart en annorlunda julkalender. Det finns ju faktiskt inte så mycket juligt i den. Den utspelar sig mycket i rymden, samtidigt finns tanken att tiden stannar innan jul, och det kan vi alla behöva. Mindre stress och tid att tänka, reflektera och ta det lugnt, säger Eva Rydberg.

Berättelsen kretsar kring barnen Asrin, Max och Lima som är de enda som kan rädda julen. Professor Styregaard vet detta och lyckas få barnen till Framtidsakademin.

– Vi fann varandra nästan direkt. Jag är lika barnslig som dem, ibland kanske lite för mycket. Det är roligt att spela för och med barn, det gör att man själv måste utmana sig själv. Inte bli för barnslig, men inte bli för vuxen och tråkig heller.

Professor Styregaard är lite virrig, men gör allt för att rädda världen, menar Eva Rydberg själv om sin karaktär. Obs, bilden är beskuren. Foto: SVT

Professor Styregaard är lite virrig, men gör allt för att rädda världen, menar Eva Rydberg själv om sin karaktär. Obs, bilden är beskuren. Foto: SVT

Beskriv din roll?

– Styregaard är en lite virrig person, hon chansar och gör mycket fel och kan ibland var som ett litet barn. Sur när det går emot henne och ibland lite elak mot de andra barnen. Ändå gör hon sitt bästa för att rädda världen.

I julkalendern kommer tittarna få se Rikard Wolff i sitt sista framträdande. Den folkkäre skådespelaren och artisten gick nyligen bort efter en längre tids sjukdom. I julkalendern gör han rollen som den ondskefulle Dr. Ruben, som jagar tidskristallen som barnen och professor Styregaard är ute efter.

– Rikard… Vilken underbar person. Han var i sitt esse, och vilken värdig avslutning att få göra någonting för barn. Det finns inget bättre som skådespelare och han gör rollen som bov med bravur.

Märktes det att han var sjuk under inspelningen?

– Ja, han hade det kämpigt och emellanåt fick han ta mycket pauser och vila upp sig.

Hur var han att arbeta med?

– En väldigt mjuk, fin och begåvad person. Jag blev helt paff när han sa sina repliker. Vilken röst och på vilket sätt han kunde uttrycka sig. Han gick bort alldeles för tidigt…

Jakten på tidskristallen sänds i 24 delar på SVT och SVT Play, med start på fredag den 1 december och sedan varje dag fram till julafton.

I en av rollerna syns nyligen bortgångne Rikard Wolff i vad som blev hans sista tv-roll. Foto: SVT

I en av rollerna syns nyligen bortgångne Rikard Wolff i vad som blev hans sista tv-roll. Foto: SVT

Eva Rydberg och Rikard Wolff tillsammans med Naima Palmaer. Foto: SVT

Vincent Wettergren, Eva Rydberg, Monna Orraryd, Rikard Wolff och Naima Palmaer. Foto: SVT

FAKTA

Så firar Eva Rydberg jul

"Det gäller att ta det lugnt, och att vara tillsammans med familjen är viktigast. Julen börjar allt för tidigt nu. Förr hölls julskyltningen två veckor innan jul. Nu känns det som de kommer allt tidigare. Jag tycker det är för mycket stress. När jag var yngre var maten och familjen det stora kring jul. Vi vuxna behöver inte en massa presenter, men självklart ska barnen få ha sitt."

Publicerad 29 November 2017 04:00