Fler fall av gonorré konstateras i Skåne

SKÅNE. Allt fler fall av könssjukdomen gonorré konstateras i Skåne. Sedan 2015 har sjukdomen ökat i länet med närmare 35 procent, enligt uppgift från Smittskyddet.

– Det vi ser är ett långsamt ökat antal fall i hela länet och det är alla grupper som drabbas, män, kvinnor, hetro- och homosexuella, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Sedan 2015 har antalet fall ökat med nästan 35 procent från 198 konstaterade fall till 266 fall hittills i år.

Enligt statistik framtagen av Region Skåne är de drabbade till stor andel män.

Under första halvåret 2017 konstaterades sjukdomen hos 106 män och 19 kvinnor.

Vad ökningen beror på vet man inte riktigt.

– Det kan vara att fler smittas än tidigare, men det kan även vara så att fler testar sig och att vi av den anledningen hittar fler fall. Är det så är det givetvis positivt, säger Eva Melander.

Att få fler att gå och testa sig är något som Smittskyddet arbetar hårt för.

– Om man misstänker att man drabbats av någon könssjukdom är det viktigt att man kollar upp det. När det gäller gonorré kan det ofta handla om diffusa symptom som flytningar och att det gör ont när man kissar, men det kan leda till allvarliga konsekvenser om det inte behandlas.

Som kvinna kan gonorré orsaka ärrvävnad på äggstockarna som leder till sterilitet och har man riktig otur kan bakteriesjukdomen leda till blodförgiftning.

Förutom gonorré har även ett trettiotal fall av den numera sällsynta könssjukdomen syfilis konstaterats under året i Skåne.

Klamydia, som fortfarande är den vanligaste könssjukdomen, har däremot minskat.

– Vi hoppas att det är en effekt av vårt arbete för att öka medvetenheten kring sjukdomen och att få fler att gå och testa sig, säger Eva Melander.

Symtom

Du kan ha gonorré utan att veta om det, eftersom sjukdomen ibland inte ger några symtom. Det vanligaste är att du får ett eller flera av följande symtom

Mer ovanliga symtom är att du får

    feber

    värk eller svullnad i en stor led, till exempel knät eller fotleden

    ont i nedre delen av magen.

Gonorré i svalget ger oftast inte några symtom.

Om du får symtom brukar de oftast komma inom en vecka efter att du fick gonorré, men symtomen kan även komma senare.

Källa: 1177

Publicerad 24 November 2017 00:00