Ingrid Jönsson vill prata om de stora känslorna med små barn

Av
Anna Fröjd

BRÖSARP. I slutet av november kommer en ny barnbok av författaren Ingrid Jönsson. Hennes novellsamling ”Vilse i rymden och andra berättelser” tar barnens stora känslor på allvar.

Ingrid Jönsson är lärare på deltid och författare. I slutet av november släpper hon sin fjärde bok för barn. I novellsamlingen ”Vilse i rymden och andra berättelser” kretsar berättelserna kring vardagliga händelser men starka känslor.

– Förhoppningen är att man ska känna igen sig och känna sig stärkt, att det inte bara är jag som känner så här, säger Ingrid Jönsson och fortsätter:

– Det är stora känslor för små barn.

De tio novellerna ?handlar om allt från sorgen av att förlora ett älskat husdjur, hur det känns att råka svika en kompis och saker inte blev som man tänkt sig till den första förälskelsen.

Inspiration får hon både från sina elever och från sina egna barn, även om de är vuxna idag.

– Ibland tror jag att man som vuxen vill skydda barnen. Att man tänker att de inte märker eller kommer att glömma de jobbiga och svåra känslorna.

Men Ingrid Jönsson minns själv från när hon var liten hur lätt hon hade att ge sig själv skulden.

– Det kan vara förödande om sådana känslor utvecklas till skuld och skam.

Men hon tycker att det hänt mycket i vuxnas relation till barn. Idag är vi generellt bättre på att prata med barn om känslor, tror Ingrid Jönsson.

Och med hjälp av? litteraturen menar hon att man kan få en naturlig ingång till de lite svårare samtalen. Som till sina andra böcker har hon därför sammanställt en lärarhandledning för de som önskar jobba med boken i skolan.

”Ibland tror jag att man som vuxen vill skydda barnen.”

”Vilse i rymden ?och andra berättelser” riktar sig till barn mellan 6–9 år.

– När man är liten har man ofta nära till känslor och ibland kan barn känna sig överrumplade. För mig är det viktigt att skriva hoppfulla slut. Jag tycker att man har det ansvaret när man skriver för barn under 12 år.

Den 30 november ?klockan 17 firar Ingrid Jönsson den nya boken på Brösarps bibliotek.

– Då får allmänheten gärna komma och fira med mig. Det är viktigt att fira för det är mycket jobb bakom boken, säger Ingrid Jönsson.

 

Publicerad 23 November 2017 08:33