Flera skåningar avslöjade i Paradisläckan

Beräknas kosta Sverige 43 miljarder skattekronor varje år

SKÅNE. Efter en stor internationell granskning gjord av flera världsledande nyhetsredaktioner har det uppdagats att tusentals svenskar undkommer att betala skatt i Sverige genom att placera bolag på Malta. Flera av dem bor i Skåne, rapporterar SVT Nyheter som tillsammans med Uppdrag granskning och nyhetsbyrån TT, stått för den svenska delen av granskningen.

Generellt sett är västra Skåne överrepresenterat vad gäller antalet personer som förekommer i läckan och det är orter som Höllviken, Helsingborg och Malmö som främst sticker ut.

Att man förekommer i de läckta dokumenten behöver dock inte innebära att man gjort något olagligt.

”Det kan finnas helt legitima skäl till att man är där. Som att man exempelvis jobbar inom spel- och gamingindustrin som är stor på Malta. Eller att man sitter som företagsrepresentant i ett dotterbolag i en svensk koncern. Men det kan också vara för att det finns möjligheter att minska sin skatt” skriver SVT i sin rapportering.

Totalt sett beräknas den svenska skatteflykten kosta 43 miljarder kronor i skattemedel varje år.

Detta är paradisläckan

  Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument från några av världens så kallade skatteparadis.

  Källan är två juristbyråer och 19 bolagsregister. Dokumenten visar hur människor och företag, genom de tjänster som erbjuds i skatteparadisen, kan undgå att betala skatt – ofta genom laglig men avancerad skatteplanering.

  Med i läckan finns några av världens toppolitiker, näringslivsjättar och flera välkända företag, däribland USA:s handelsminister, Wilbur Ross, Donald Trumps svärson och rådgivare, Jared Kushner, Drottning Elizabeth II, och Svenskt näringslivs ordförande Leif Östling och internationella näringslivstoppar.

  Läckan kommer till största del från juristbyrån Appleby som specialiserat sig på så kallade brevlådeföretag i skatteparadis.

  Paradisläckan kom först till den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists. Totalt har 382 journalister från 67 länder granskat innehållet, varav Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT är tre.

  The New York Times, The Guardian, BBC och Novaja Gazeta är några av de internationella medier som deltagit i samarbetet.

Publicerad 07 November 2017 14:38

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag