Priserna ökar mest i Skurup

SKURUP. Priserna på bostadsrätter ökar mest i Skurup. Detta enligt färsk statistik som Fastightesbyrån tagit fram med hjälp av Svensk Mäklarstatistik.

Prisutvecklingen på bostadsrätter har kartlagts under de senaste fem åren och ägare i Skurups kommun utropas till vinnare. Här har nämligen priset på en bostadsrätt i genomsnitt ökat med 160 procent sedan 2012, vilket motsvarar 759 741 kronor.

Prisutvecklingen skiljer sig kraftigt mellan kommunerna. För grannen Svedala rör det sig om 102 procent, Ystad 66 procent och Sjöbo 57 procent. För hela Skåne län ligger prisökningen på 56 procent.

En av anledningarna till den stora prisökningen är att bostadsmarknaden i Skurups kommun är rätt så liten, tror Emil Malmer på Fastighetsbyrån.

– I kommunen säljs 250-300 bostäder om året. Priserna här har varit låga tidigare, men börjar närma sig priserna vi ser i Ystad på grund av att man har ungefär samma plånbok nu. Arbetslösheten har minskat, säger Emil Malmer.

En annan faktor kan vara att det var vanligare att bostadsägare själva sålde sina bostäder förut, medan man i större utsträckning anlitar mäklare i dag och då kan få större exponering.

Passar fler på att sälja sin bostad nu?

– Inte så många som man kunde hoppas. Nu planar prisutvecklingen ut och kommer inte att fortsätta stiga lika mycket, säger Emil Malmer.

Publicerad 12 October 2017 13:04

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag