Mao Zybamba berättar sagor både för barn och vuxna för en bättre framtid

Av
Anna Fröjd

GÄRSNÄS. Mao Zybamba tar med berättartraditionen från Burkina Faso till Simrishamn. Genom sagor vill han ge både barn och vuxna ökad förståelse för sin samtid och större hopp inför sin framtid.

– Att berätta sagor handlar inte bara om att hitta rätt ord utan om att hitta en rättvisande bild av hur samhället ser ut.

Med en bakgrund inom teater och musik har Gärsnäsbon Mao Zybamba en förkärlek för det muntliga berättandet. För honom är sagor mer än något för barn att somna till.

– Det är sagor och melodier som fascinerar, som vågar, som tröstar och uppmuntrar. Jag har ett politiskt öga när jag berättar sagorna. Allt som händer i vår värld är vårat ansvar och hur vi agerar i dag påverkar framtiden. Jag vill uppmuntra folk att välja en väg där vi har det bra tillsammans, säger Mao Zybamba.

För Mao Zybamba, som flyttade till Sverige från Burkina Faso för sju år sedan, har det varit en utmaning att jobba på svenska.

– Jag som kommer från Afrika kan översätta min kultur till ett annat språk och överlämna det till de som äger språket, det är jättespännande. Men det är inte så lätt att berätta sagor.

Tillsamman med musikerkollegorna Bouba Soumah ursprungligen från Guinnea, nu bosatt i Sverige och Oua-Anou Diarra från Burkina Faso, nu bosatt i Frankrike besöker han Simrishamns bibliotek vid två tillfällen i oktober. Den 20 för vuxna och den 21 oktober med en familjeföreställning för barn.

Publicerad 12 October 2017 08:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag