Nu har hasselmössen fått en egen bro

Av
Anna Fröjd

SIMRISHAMN. Nu har hasselmössen i Stenshuvud fått en egen bro, den första i Sverige. En ensam hane bor på den ena sidan av den nya vägen medan det på andra sidan fanns flertalet musbon. Nu slipper den ensamma mushanen vara lika ensam.

På fredag  invigs Sveriges första hasselmuspassage. Stenshuvud nationalpark är ett av Skånes mest välbesökta turistmål. Den ökande trafiken till nationalparken har länge varit ett arbetsmiljöproblem för Svabesholms Kungsgård, där vägen tidigare gick rakt igenom gårdsplanen. Nu har trafikverket sedan i våras anlagt en ny väg ner till Stenshuvud.

Men sedan 40 år tillbaka har det varit känt att hasselmöss bor vid Svabesholm. Efter en inventering av beståndet i området visade det sig att den nya vägen skulle skära rakt genom det lilla hasselmussamhället. Majoriteten av mössen bor i buskagen på ena sidan av den nya vägen, men en mus har istället valt sitt bo i stenröset som nu hamnar på andra sidan vägen.

– Det handlar om en individ, en hane, som bor på fel sida vägen, säger Christian Björnsson, Trafikverket och fortsätter:

–Nu hoppas vi att beståndet ska öka och att de ska fortsätta att bosätta sig västerut.

 

 

Sveriges första hasselmuspassage färdig vid Stenhuvud.

Sveriges första hasselmuspassage färdig vid Stenhuvud.

Hasselmössen är extremt känsliga och den förflyttar sig normalt bara genom täta snår, busk-, trädvegetation och skyr all öppen mark. Därför har Trafikverket nu behövt bygga en passage för att säkra artens fortlevnad. Hasselmuspassagen har byggts norr om Gladelundsvägen, mellan bostadsfastigheterna väster om planområdet och den nya vägsträckningen. Passagen är en spaljéliknande konstruktion med klängväxter som björnbör och rosor som ska öka trivseln för att hasselmusen ska välja rätt väg.

Det är den första i Sverige och Trafikverket har studerat liknande lösningar i Danmark.

Den ökande trafiken verkar inte ha påverkat den känsliga hasselmusen.

– De rör sig ofta på nätterna och då är det inte så mycket trafik. Dessutom följer vägen landskapet för att göra så liten inverkan på naturen som möjligt, säger Christian Björnsson.

Fredagen den 13 oktober  klockan 9 invigs den nya vägen och hasselmuspassagen vid Svabesholms Kungsgård.

Publicerad 11 October 2017 13:31

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag