Gammalt hantverk i modern stil

Hammenhögsbon Carsten Nilsson är en av få träbildhuggare i Sverige

Av
Anna Fröjd

HAMMENHÖG. En av få träbildhuggare i Sverige bor och verkar i Hammenhög. Carsten Nilsson har fler än 24 000 följare på Instagram och matlagningsprofilen Tina Nordström har valt ut hans pepparkvarn i sin serie favoritköksprodukter som lanseras i höst.

Själv jobbar Carsten Nilsson på som vanligt i sin verkstad i Hammenhög. P1:s eftermiddagsprogram pratar i bakgrunden men annars är allt som hörs ljudet från hans järn mot träet och träspånet som mjukt faller mot golvet.

– Det är ett ensamt jobb men jag trivs med det. Det är ingen guldgruva men jag vet inte vad annars jag skulle göra, säger Carsten Nilsson.

Just nu arbetar han på en kinesisk nakenhund åt konstnären Astrid Göransson. Hon har gjort en förlaga i lera och Carsten version i trä kommer att vara en del av en större offentlig utsmyckning i Uppsala sjukhus entré.

Tidigare arbetade han som möbel och inredningssnickare men på de större företagen blir det mest att stå vid tunga maskiner.

– Jag kände mig nästan mer som en truckförare än som möbelsnickare.

Han vidareutbildade sig i 1700-tals ornament för att kunna jobba mer med händerna. Och sedan 1996 har han drivit eget som träbildhuggare.

Arbetet börjar vid ritbordet. Han ritar upp ett mönster ur fantasin som han sedan kopierar över till exempelvis en spegelram.

Ramen limmas upp på en träbit och sedan sågar han ut konturerna med maskin. Därefter börjar han snida. Mönstret framträder tredimensionellt ur träet och bildar de blommor, blad eller djur som han sett framför sig på ritbordet.

Utmaningen är att få hela stycket att hänga ihop av sig själv.

– Jag försöker att hitta min egen stil. Det är klassiskt 1700-tal blandat med allmoge och 2000-talsstil, säger han och fortsätter:

– Det är svårt att få det att kännas modernt, det blir lätt puttignuttigt. Jag tycker själv att det jag gör passar bäst i ett modernt, avskalat hem. Det ska vara som ett smycke. Som en tavla.

I Simrishamn har han trogna kunder tack vare sina dörrblommor som är ett kännetecken för Simrishamnsdörrar.

– På de flesta nybyggda hus är det jag som har gjort utsmyckningen.

Även på det bildbaserade sociala mediet Instagram har han framgångar, med fler än 24 000 följare som tar del av hans hantverk.

Det är ett hantverk som tar tid.

– Det är ett tidskrävande arbete. Timmarna springer i väg och det är svårt att ta betalt för det det egentligen kostar.

En av de svåraste uppdragen han har haft var när han blev ombedd att göra en resekräkla till Stockholms dåvarande biskop Caroline Krook, formgiven av Mats Theselius.

– Den skulle vara i böjträ och det är jag inte van att göra. Efter fem försök gick det men det är nog det svåraste jag har gjort.

Förutom beställningsjobben är hans eget signum speglar och pepparkvarnar. Kvarnarna har upptäkts av matlagningsprofilen Tina Nordström och kommer under hösten att lanseras i butik i hennes serie av utvalda favoritköksprodukter.

– Det ska bli roligt, det är ett bra sätt att få upp intresset för träsnideri.

Carsten Nilsson hjälper konstnären Astrid Göransson med en offentlig utsmyckning av Uppsala sjukhus entré. Foto: Anna Fröjd

Carsten Nilsson hjälper konstnären Astrid Göransson med en offentlig utsmyckning av Uppsala sjukhus entré. Foto: Anna Fröjd

Instagram är en av hans viktigaste kanaler för att öka folks intresse för träsnideri.

Instagram är en av hans viktigaste kanaler för att öka folks intresse för träsnideri.

Publicerad 11 October 2017 08:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag