Rökgranat kastades in på fritidsgård – fick evakuera

Stor frustration bland ungdomarna

TOMELILLA. Under torsdagskvällen fick fritidsgården Soffta i Tomelilla en rökgranat inkastad i lokalen. Nu förs diskussioner om fritidsgården kommer hållas öppen under fredagskvällen.

Om vi ska hålla öppet kommer säkerhetsåtgärder vidtas. Vi har inte tagit något beslut än. Det hänger på om vi får ihop det rent praktiskt och om vi får tag på någon väktare med så kort varsel, säger Rosemarie Stjärnfeld, chef för Kultur-och fritidsförvaltningen i Tomelilla.

Det var under torsdagskvällen när Ken Håkansson, samordnare på fritidsgården, satt och hade samtal med en av ungdomarna, som han hörde ett pysande och fräsande ljud från en av nödutgångarna. Snabbt insåg han vad det rörde sig om.

– Man reagerar på instinkt. Jag fick tag på pjäsen och kastade ut den. Samtidigt började mina kollegor att tömma lokalen på folk. Det hela tog inte mer än 45 sekunder, berättar han.

Trots att inget liknande drabbat Fritidsgården tidigare är personalen väl förberedda för den här typen av incidenter.

– Vi har åtgärdsplaner för alla möjliga händelser och alla vet precis vad de ska göra om det uppstår en situation.

I samband med att rökgranaten kastades in i lokalen hittades ytterligare en pjäs ute på parkeringen.

– Jag sprang ut för att se om jag kunde se någon person på väg bort från platsen, men det var tomt. Man kan ju undra vem det är som gör något sånt här. Det fanns en stor frustration bland ungdomarna som inte kunde vara kvar här under kvällen, men vi var tvungna att stänga av säkerhetsskäl, säger Ken.

Hur Fritidsgården kommer hållas öppen under fredagskvällen är fortfarande oklart.

– Vi kommer fatta beslut inom de närmsta timmarna, säger Rosemarie Stjärnfeldt.

Publicerad 06 October 2017 09:47

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag