Glädjen från jobbet ska spridas vidare

Birgitta Folkesson är ambassadör

BJÄRSJÖLAGÅRD. Birgitta Folkesson på Bjärsjölagårds slott går med glädje till jobbet varje dag. Den glädjen vill hon sprida som ambassadör för kommunen och sydöstra Skåne.

När Sjöbo kommun delade ut priser till näringslivet i kommunen blev Birgitta, som är verksamhetsansvarig på Bjärsjölagårds slott, utsedd till årets ambassadör.

– Det var med en enorm glädje som jag tog emot utmärkelsen. Att bli ambassadör för sin egen kommun är ingen belastning och att det var för hela sydöstra Skåne visste jag inte, men det är som att vinna på triss, säger Birgitta.

Hon har varit på slottet länge. Hur länge vill hon inte avslöja.

– Det är ett bra tag, säger hon och skrattar.

Slottet är med henne hela tiden, sju dagar i veckan.

–Jag ser inte det här som ett arbete, det är ett sätt att leva. Jag har alltid Bjärsjölagård med mig. Jag önskar att alla fick uppleva miljön som vi har här.

Det är omöjligt att inte smittas av Birgittas glädje.

– Jag vill ännu mer tillsammans med mina duktiga medarbetare. Vi vill sätta Bjärsjölagård på kartan, det handlar om en levande landsbygd och det är oerhört viktigt.

Slottet har ett fullbokat schema. Sommarsäsongen betyder bröllop som drar igång i maj för att avslutas i september. Till hösten väntar sedan mordgåtor.

– Det är fjärde året vi har det och nästan samtliga tillfällen är fullbokade.

Mordgåtorna löses under en kväll där gästerna lotsas runt i berättelsen av skådespelare. En middag hinns med innan brottet ska vara löst.

– Runt tio procent lyckas lösa mordet men du får gå och lägga dig även om du misslyckas, skrattar Birgitta.

Framåt jul väntar julborden som lockar mängder av folk, precis som konferensverksamheten. Ett nytt kök ska byggas nästa år vilket gör att slottet kommer att få fler gästrum.

– Med nytt kök kommer vi upp i 35 gästrum vilket är perfekt.

Det finns många slott och konferensanläggningar, arbetar ni tillsammans?

– Jag är med i ett nätverk där vi kan bolla idéer. Du måste framåt hela tiden annars kommer någon annan och tar över.

Slottet har stått värd för tv-programmet ”Stjärnorna på slottet” men Birgitta och hennes medarbetare letar ständigt nya idéer.

–Vi provade till påsken att ha en konstutställning för första gången och det gick så bra att vi kommer göra det till nästa år igen.

När är du ledig?

– Jag är aldrig ledig men jag går hit med glädje och det är den glädjen jag vill sprida.

Publicerad 12 September 2017 08:53

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag