Massdöd av kaniner orsakar liklukt

Blentarpsbo: "Även tamkaniner har dött"

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

BLENTARP. Massdöd av kaniner har drabbat Blentarp utanför Sjöbo. Det handlar både om vilda och tama djur.

– På vår äng har vi haft 30-40 stycken och åtta bodde under stugorna på vår tomt. Sen på ett par dagar är nästan alla försvunna. Det är jättemärkligt. En morgon när jag släppte ut hundarna i trädgården kom en av dem tillbaka med en död kanin i munnen med inälvorna utanför kroppen, säger Jenny Young.

Det var i förra veckan som hon märkte att kaninerna som brukar springa på ängen var borta. Dagen därpå hittade hon en död kanin i trädgården. Hon har senare också hittat en död kanin sin rabatt.

– Mina grannar berättade att de såg en kanin som krampade och trillade ihop och då kom det blod i munnen, säger Jenny Young.

Hon ringde Statens veterinärtekniska anstalt, SVA, som bad henne skicka upp kaninen i en låda för analys vilket hon nu gjort.

Om det är gulsot så är det kvar på platsen i tre månader. Det är fruktansvärt. Det var 30-40 kaniner och nu är en kvar och den kommer nog inte överleva. Det luktar lik lite här och var. Även tamkaniner har dött. Det känns obehagligt att det hände så fort.

Innan hon vet vad det är som drabbat kaninerna så låter hon inte hundarna vara i sin trädgård. På SVA har man påbörjat undersökning av den kanin som Jenny Young har skickat in och man räknar med att veta mer i början på nästa vecka.

Jag har pratat med den veterinär som obducerat kaninen och hon kan inte klart säga vad den dött av men ska fortsätta undersöka den. Men det är inte kaninpest, säger Mikael Propst, pressekreterare på SVA.

Andra sjukdomar som kan drabba kaniner är gulsot och harpest, se faktarutan.

Flera sjukdomar kan drabba kaniner

”Nya” kaningulsoten har på senare år drabbat både vilda och tama kaniner och har troligtvis funnits i Sverige sedan 2013. Analyser visar att en ny virusvariant låg bakom omfattande dödlighet i södra Sverige 2016. Sjukdomen är allavrlig och mycket smittsam och drabbar både vilda och tama kaniner. Den ger allvarliga leverskador och leder mycket ofta till att djuren dör. De djur som överlever sjukdomen blir immuna. Tamkaniner kan vaccineras mot sjukdomen.

Kaninpest drabbar bara kaniner och är en virussjukdom. Den drabbar mest kaninstammar och man finner då blinda, döende eller döda kaniner i stora antal.

Harpest framförallt harar men även andra gnagare. Infektionen leder ofta till en allmän blodförgiftning och vid obduktion av det döda djuret ser man framför allt vita härdar. Sjukdomen har också konstaterats drabba 200 andra arter, inklusive människor.

Publicerad 06 September 2017 12:06

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag