Kärl-leksfull kampanj om fyrfackskärl kan få pris

"Det är ingen vanlig samhällsinformation"

Av
Markus Celander

YSTAD. Ystadbon Amanda Björk är, tillsammans med reklambyrån Blinka Blå, nominerad till både Svenska designpriset och Publishingpriset för kampanjen ”Mer kärl-lek i Svedala”.

– En bra start på nya jobbet, konstaterar den 23-åriga Ystadbon.

Amanda Björk är grafisk designer på reklambyrån Blinka Blå i Malmö, som ligger bakom den uppmärksammade kampanjen för att få fler villaägare i Svedala kommun att skaffa fyrfackskärl.

– Jag började på Blinka Blå i januari i år och denna kampanj är min första här. En bra start, som gör mig oerhört motiverad, säger hon.

Uppdraget kom från Sysav i Svedala, och målet var att 70 procent av villaägarna här skulle tacka ja till fyrfackskärl.

– Resultatet blev 87 procent, säger Amanda Björk.

Att kampanjen rönt uppmärksamhet förklarar hon med att den är humoristisk och sticker ut.

– Det är ingen vanlig samhällsinformation där man får en broschyr med en torr rubrik i brevlådan. Vi gjorde en ordlek på kärlek, och ingen tackar ju nej till kärlek. Vi skrev bland annat även en låt, ”Mer kärl-lek”, som framfördes i en musikvideo av Rolf Hellmark, en känd Svedalaprofil, och så arrangerade vi en tävling på hemsidan, där man skulle skriva en kärl-leksdikt om sopsortering. Tävlingen väckte engagemang hos mottagaren, det blev ge och ta.

Publishingpriset utses av en jury, men i Svenska designpriset får även allmänheten vara med och rösta fram vinnaren – något som Amanda Björk ser som extra värdefullt.

– Det är ju folket man vill nå. Och i designpriset har vi stora företag som konkurrenter, som McDonald´s, och stora reklambyråer i Stockholm. Jämfört med dem är vi små, så det är fantastiskt kul att vi uppmärksammas.

Blinka Blå ligger i Malmö city, men att lämna Ystad är inte aktuellt för Amanda Björk.

– Jag kommer från Sjöbo och min dröm har alltid varit att bo i Ystad. Där finns allt jag behöver, det är nära havet och jag känner mig säker där. Ofta hör man att det är en typisk sommarstad, men jag tycker att Ystad är fantastisk året runt.

Fotnot. Man kan rösta på Svenska designprisets sida fram till och med söndag den 10 september.

Publicerad 06 September 2017 16:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag