Hon satsar på hästdrömmen

Av
Julia Pileby

Julia Pileby

HAVÄNG. Hästnäringen i Skåne är stor. På Österlen driver Alice Akkerman ett företag som ägnar sig åt turridning med islandshäst, en populär aktivitet som lockar både inbitna och oinvigda.

Strax efter Brösarps backar, en bit utanför Tomelillas kommungräns, ligger en stor hage. I den står en flock islandshästar och tar det lugnt.

– De har sin vilostund på dagen nu, berättar Alice Akkerman och slår sig ner i hagen.

Hon har alltid ägnat sig åt hästar och jobbade tidigare med turridning på Kiviks Ishästar. Där stannade hon i sex år, men när verksamheten skulle flytta uppåt landet bestämde hon sig för att starta eget.

– Jag fick mycket kontakt med kunderna och när jag startade eget följde många kunder med, berättar Alice Akkerman.

– Jag tror att många känner sig trygga med mig och så har jag fått höra att jag är pedagogisk och har fina hästar.

Många lockas av turridning, båda hästvana och orutinerade ryttare.

– Naturen gör ju sitt. Det är en av anledningarna till att turridning är så populärt. Storleken på hästen och att det är en väldigt stadig häst gör att man kan följa med på turridning även om man inte har någon tidigare erfarenhet.

Hennes kunder är allt från barn till pensionärer. Både kvinnor och män. Hälften är ridvana och andra hälften är nybörjare.

– När man kommer hit är det viktigt att man är med från början. Man får vara med och göra i ordning sin häst. De som rider ska få förståelse för at det är ett djur man har att göra med.

Alice Akkerman berättar att även om det är hästar som hennes verksamhet handlar om ser hon sig snarare som en psykolog.

– Jag är mer psykolog än hästmänniska.

– Man möter så många olika människor. Kaxiga, försiktiga, blyga, frågsamma. Det gäller att läsa av människor rätt och kunna förklara på olika sätt. Man måste ha tålamod.

Hon drog igång verksamheten ordentligt för ett år sedan. Och hittills har det gått väldigt bra.

– Jag är jättenöjd med det här första året. Jag har inte gjort särskilt mycket reklam, lite i sociala medier. Men annars har folk hittat hit via rekommendationer.

Det är övervägande svenskar som kommer och rider på Alice Akkermans hästar. Men en del tyskar och danskar har också hittat dit.

– När det gäller vår bransch tror jag att vi måste bli bättre på att rikta oss mot den utländska marknaden. Det är också viktigt att kunna samarbeta.

– Vi som driver liknande verksamheter vet om varandra. Har inte jag möjlighet att ta emot fler så rekommenderar jag alltid att de tar kontakt med någon annan här i området. Jag ser inte dem som konkurrenter. Vi är här för att hjälpa varandra.

LÄS MER: Lyckad branschdag för hästnäringen i Skåne tillbaka i större format

Alice Akkerman driver Österlens tölthästar.Foto: Julia Pileby

Alice Akkerman driver Österlens tölthästar.Foto: Julia Pileby

Slapp dag i hagen.Foto: Julia Pileby

Slapp dag i hagen.Foto: Julia Pileby

Publicerad 29 August 2017 12:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag