Hoppar högt över planerna i Malenas park

Arbetet med allaktivitetsparken i full gång

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

SJÖBO. Arbetet med den nya allaktivitetsparken i Sjöbo skrider framåt. I Malenas park ska ­skejtare, parkour­utövare och boulefantaster mötas. Planeringen för den nya allaktivitetsparken är i full gång.

– Kommunen kontaktade oss för att de ville ha input om hur en bra parkourbana ska vara, säger Emanuel Hansson på parkourföreningen Tip Generations Sjöbo som har ett femtiotal medlemmar.

Hur ser era önskemål ut?

– Det största kravet för en bra parkourpark är att det inte ska vara uppdelat så att man gör ett moment på varje ställe. Det ska vara en fri tolkning för varje person som kommer att se olika saker att göra och träna på, säger Emanuel Hansson.

Även representanter för skateboard har kommit med input på vad de vill ha i parken såväl som boende i området. Skateboarddelen i parken ska byggas först och man börjar projektera i höst.

– Det är en väldigt bra grej. Det är ett stort behov i Sjöbo. Barn och ungdomar behöver någonstans att vara. Det här är perfekt. Man får till ett naturligt möte, säger Emanuel Hansson.

Hur ser du på att man samlar olika sporter på samma plats?

– Det tycker jag är bra. Den mesta spontanidrotten som fotboll och basket finns på skolorna medan det inte finns så mycket av de alternativa som parkour och skateboard. Man kommer kunna gå ut och träna och det finns tillgängligt.

Kommunen ska genomföra en så kallad bullerutredning och ta fram ett gestaltningsförslag för hur de olika sporterna ska placeras i förhållande till varandra. Det förslaget ska presenteras för politikerna i tekniska nämnden, kultur- och fritidsutskottet och kommunstyrelsen under augusti.

– Det fortskrider. Planerna måste vara klara innan nästa år och 2018 ska det mesta vara klart. Vi har fått 4,5 miljoner extrapengar med krav att det ska vara klart 2018. Det blir också ett litet tak att stå under. Framöver kommer vi behöva lösa toaletter, säger Jörgen ­Jönsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Emanuel Hansson leder föreningen Tip Generations Sjöbo. Allaktivitesparken ska ligga i Malens park där det idag är en hundrastgård.

Emanuel Hansson leder föreningen Tip Generations Sjöbo. Allaktivitesparken ska ligga i Malens park där det idag är en hundrastgård.

Publicerad 09 August 2017 10:27

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag