Nathalie tar hand om gården i sommar

SKURUP. Eleven blir mästaren. Nathalie Lennström Stridsberg byter från skolbänken till mjölkgropen i sommar när hon tar över ansvaret för Nils Holgerssongymnasiets kostall. Redo för jobb är hon. Och jobb, det finns det gott om.

Skolavslutning brukar innebära att man lämnar skolan bakom sig för några månader. För Nathalie Lennström Stridsberg från Östra Grevie som slutar sitt andra år på Nils Holgerssongymnasiet är det annorlunda.

Hon tar över ansvaret för kalvars och 110 kors välbefinnande när hon ska sommarjobba på gården.

– Det är viktigt att prova på att ha sådant ansvar innan man kommer ut i arbetslivet, säger hon.

Efter ett år med mycket teori tycker hon det är skönt att få vara ute och jobba i kostallet. Nathalie läser Djurvårdsprogrammet och har jobbat en del helger under året.

Kostallet är Nathalies domäner fredag kväll till måndag morgon under första halvan av lovet. Mjölkning av de 90 mjölkande korna och ge mat och till kalvar och strö. Morgon och eftermiddag.

– Kalvningarna är det bästa att få uppleva.

Ladugårdsförman Göran Thorsson har inget problem att lämna över ansvaret över djuren.

– Det är bra att de lär sig jobba utan oss, säger han.

Nathalie har redan fått jobberbjudande från en praktikplats hon varit på och arbetsmarknaden ser bra ut för eleverna som slutar.

– Folk ringer från gårdar varannan vecka och frågar om vi har någon som kan jobba. Så alla som vill ha jobb får jobb, säger Göran.

Men innan dess finns det bra mycket jobb att göra i skolans kostall och Nathalie Lennström Stridsberg blir inte lätt uppstressad.

– Det är spännande. Samtidigt finns det ju hjälp att få om man undrar något, säger hon.

Publicerad 30 July 2017 06:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag