Konstant puls på motocrossbanan

SKIVARP. Motorsportintresse är kanske den vanligaste anledningen till att börja köra motocross. Varför man fortsätter är ofta en fråga om gemenskap. Men i Skivarps Motorklubb vill man också locka fler till att börja, därför är ungdomsträning och hyrcross viktiga element i klubbens verksamhet.

Parkeringen nedanför Skivarps MK:s bana har fyllts med skåpbilar och trailers. Varje onsdag har klubben öppen träning och ikväll har det kommit runt 30 motorcyklar i olika storlek.

Felix Eriksson är civilklädd i dag. Helgens två tävlingar har gjort att kroppen behöver vila upp sig.
– Det är en sjukt krävande sport som tar på kroppen. Många tror att det bara är att sätta sig på cykeln och köra, men så är det inte. Man har maxpuls under hela heatet, säger 21-åringen som tävlar för Skivarps MK som ligger i division 3 med förhoppning om att klättra.

Banan i Skivarp är mer teknisk än snabb vilket gör det till en bana för alla, enligt Felix Eriksson. Han är ny i Skivarpsklubben och håller i träningarna för de tävlande ungdomarna i klubben.
– Detta är en ungdomsklubb. Så har det alltid varit, att många ungdomar söker sig hit, säger han.
Micael Gadde har preparerat banan innan cyklarna i varierande kubik gasar in. Han håller också i klubbens crosskola som är en viktig del för medlemstillväxten i klubben. Men alla som börjar är inte i sina unga år.
Under vårens crosskola står medföljande föräldrar vid sidan om och stampar.
– Men sedan så kommer de på hösten och vill börja själva, säger Micael Gadde.

Felix Eriksson har kört sedan barnsben. Han och hans bror fick motorcyklar av sin pappa som själv höll på med bilsport.

Det är en ganska typisk ingång till motocrossen. Det blir en del meckande och fixande. Men man behöver inte kunna allt.
– Folk är väldigt hjälpsamma och det är som en stor familj inom motocrossen, säger Felix Eriksson, som fått vänner över hela landet genom sporten, säger Felix Eriksson. 

Men alla har inte vuxit upp så. Därför arrangerar man så kallad hyrcross i föreningen, så att man kan prova på sporten innan man investerar i dyr utrustning och motorcykel.

– Vi brukar säga till föräldrarna att barnen bör ramla en gång. Om de reser sig igen och kör på, då kan man satsa och köpa en cykel, säger Micael Gadde.SKIVARPS MK
Har 300 medlemmar. Öppna träningar för alla varje vecka och tävlingar vissa helger. På klubbens facebooksida finns information om crosskola, hyrcross och öppettider.

Både Felix Eriksson (röd tröja) och Micael Gadde tränar nybörjar- och ungdomsgrupper i Skivarps MK. Felix vilar från dagens träningspass efter senaste tävlingshelgen.

Både Felix Eriksson (röd tröja) och Micael Gadde tränar nybörjar- och ungdomsgrupper i Skivarps MK. Felix vilar från dagens träningspass efter senaste tävlingshelgen.

Publicerad 17 June 2017 12:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag