Från Stockholm till Kiel

Med Ystadsbornas hjälp tar sig R142 Ystad vidare på sin långresa

Ystad. I vanliga fall ligger R142 Ystad utanför stockholm men i sommar är hon på långtur till Kiel och tillbaka. En resa som kan göras tack var Ystadsbornas hjälp.
R142 Ystad var en gång i tiden en del av den svenska marinens flotta. Numer ägs den av Statens maritima museer. För driften står föreningen Svenska robotbåtar som driver den som ett museifartyg.
– Vi är en förening med frivilliga som sköter om fartyget, säger Björn Levinson som är en av besättningsmedlemmmarna.

Normalt ligger båten i sin hemmhamn på Gålö utanför Stockholm men en gång per år brukar man försöka göra en längre resa. I år slog man på stort och satsade på att ta sig ända ner till nordtyska Kiel.
– Vi är inbjudna till Kieler Woche. Något som vi tidiagare såg som ett omöjligt projekt, men sedan så började vi räkna på det, säger Björn Levinson och berättar att det är den absolut längsta resa de gjort.

Driften av båten bygger helt och hållet på ideellt engagemang och föreningen får inga bidrag för att hålla igång båten.
För att kunna göra den här typen av resor krävs därför pengar från annat håll. Bland annat genom biljettkörning där allmänheten, mot betalning får åka med på kortare eller längre turer.

Därför stannade man till i Ystad på vägen ner till Kiel. Något som Björn Levinson ser som extra roligt med tanke på fartygets namn.
– Vi har tänkt många gånger att vi borde komma ner till Ystad men sett det som omöjligt. Därför är det extra roligt att kunna göra det som ett delmål på den här långresan.

En av de som passade på att besöka fartyget och på så sätt hjälper Ystad och hennes besättning vidare till Kiel och tillbaka till Stockholm var Anita Johansson.
I vanliga fall seglar hon med segelfartyget T/S Helene och var väldigt nöjd med den något annorlunda upplevelsen.
– Den här går lite snabbare, det är häftigt, skrattar hon.


Björn Levinsson är nöjd att man äntligen tagit sig till Ystad efter månnga år.

Björn Levinsson är nöjd att man äntligen tagit sig till Ystad efter månnga år.

Publicerad 15 June 2017 16:32

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag