Så firas nationaldagen på Österlen

ÖSTERLEN. Snart nalkas nationaldagen. Dagen firas flitigt runt om på Österlen.

I Simrishamn inleds dagen med en gudstjänst i Sankt Nikolai kyrka klockan 10. 10.30 är det samling på Stortorget för avmarsch med Simrishamns Musikkår till Brunnsparken där firandet äger rum med start cirka klockan 11.
Högtidstal kommer att hållas av skådespelare, regissör och dramatiker Boel Marie Larsson.
Simrishamns kommuns kulturpris kommer att delas ut, föreningsledarstipendium och idrottspris 2017 likaså, samt Lions stipendier. Sång framförs av Holger Bak. Musiken står Simrishamns musikkår för.

I Brantevik startar firandet klockan 16 med samling vid Södra hamnen för att följa Simrishamns musikkår till Norra hamnen. Där blir det tal av Ingrid Holmqvist och sång av Brantevikskören. Arrangör är Branteviks Samhällsförening.

I Rörum inleds firandet med nationaldagsgudstjänst i kyrkan klockan 14. Därefter, cirka klockan 14.45, blir det fanmarsch genom byn ned till sporthallen med ankomst klockan 15. Nationaldagstal och nationalsång. Firandet avslutas med kaffe och tårta.

I Hammenhög startar dagen klockan 11 på torget. Anders Jeppsson spelar trumpet till flagghissningen. Talare är Kerstin Graff. Sisselakören sjunger under ledning av Marie Tängmark. Soloartist är Svante Tängmark. Det blir även allsång. Kyrkan bjuder barnen på glass. HIF har korvförsäljning.

I Sankt Olof samlas man vid järnvägsstationen klockan 15.15 med avmarsch klockan 15.30. Firandet fortsätter på torget. Där blir det högtidstal av före detta kommunalrådet i Sjöbo, Stefan Lundgren. Kaffeservering och körsång.

I Brösarp samlas man klockan 17.15 vid Brösarps skola, därifrån går man mot Byängen, förbi Brinkehem. Där fortsätter firandet med tal och musik av Tomelillas ungdomsorkester.

I Tomelilla är det Kulturskolan som underhåller klockan 11.30. Avmarsch sker från kommunhuset kl 12 till torget med Tomelilla Ungdomsorkester i täten. På torget är det bland annat utdelning av flaggor, Kulturpriset, Idrottspriset, Årets Ambassadör, Gyllene Kvasten och Nationaldags-stipendiet.


Publicerad 30 May 2017 09:00

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag