Flera anlagda bränder under natten – brandbomb mot nazist

Larm om bränder även i Småland

Av
Marek Stefaniak Anders G Bergquist

BORRBY/YSTAD. Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund har fått rycka ut på två anlagda bränder i natt. Strax efter klockan två i morse rökfylldes en lägenhet i Ystad.
– Någon har kastat in en flaska som gett en kraftig rökutveckling, men inte orsakat någon större brand, berättar Åsa Emanuelsson på polisens kommunikationscentral.
Enligt uppgift bor en känd nazist på den aktuella adressen, men det är inget som polisen vill bekräfta.
Tidigt i morse kom också larm om en brand på ett före detta asylboende i Borrby.
– Vi fick in det som en brand i en papperskorg. Det rapporteras om kraftig rökutveckling och de boende fick evakueras, säger Åsa Emanuelsson.
Även den branden misstänks vara anlagd eftersom det inte finns någon naturlig brandorsak. En person fick vård efter att ha andats in rök, men behövde inte åka till sjukhus.
Under natten har det även brunnit i anslutning till två asylboenden i Småland. Klockan 02.16 larmades polis, ambulans och räddningstjänst till Butapalats Hotell i Växjö. Cirka 200 personer fick evakueras till ett äldreboende
– Det visade sig att det var en dansbana i Folkets park som brann ned till grunden, men eftersom den låg precis bredvid asylboendet fick alla evakueras, säger Åsa Emanuelsson.
En dryg timme tidigare började det även brinna på ett asylboende i Målilla.
– Enligt initiala uppgifter ska det ha varit möbler i ett allrum som brunnit. Branden orsakade rökutveckling och byggnaden evakuerades. Fem personer uppges vara lindrigt skadade, säger Åsa Emanuelsson.

De flesta av bränderna misstänks vara anlagda.

– De ligger nära i tid men är utspridda geografiskt, säger Åsa Emanuelsson..

Publicerad 17 May 2017 08:32

Lokaltidningen Ystads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag